Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

неделя, 14 април 2013 г.

Тесто за пица - I вид

Продукти:

3 ч.ч. брашно (400 гр.)

1/2 куб. мая
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. краве масло

Приготвяне:


Маята,олиото,солта,захарта,маслото и част от брашното (60 гр.) и малко вода се смесват и се оставят на топло за 30 мин. да се надигне.След това в останалото брашно се прави кладенче и се изсипва маята и вода и се замесва тесто.

Бухти

Продукти:

1 яйце

3 с.л. вода
3 с.л. кисело мляко
2 щипки сол
1/2 к.л. сода
около 12 с.л. брашно

Приготвяне:


Яйцето се разбива със солта,прибавя се водата и млякото.

След това се прибавя предварително пресятото брашно със
содата,трябва да е с консистенция на тесто за кекс (гъсто).
С лъжица се гребва от сместа и се спуска в предварително
загрята мазнина,пържи се до златисто.Поднася се със сирене и др.

неделя, 7 април 2013 г.

Солен кекс

Продукти:

3 яйца

3 и 1/2 ч.ч. брашно (с връх)
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода
3 щипки сол
100 мл. олио
100 гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. сирене
1 стрък пресен лук
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. черен пипер
копър

Приготвяне:


Яйцата се разбиват леко,прибавя се олиото,киселото мляко+сода,настъргания кашкавал,натрошеното сирене и нарязаните на на дребно шунка,пресен лук,копър,

черен пипер.Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и солта.Разбърква се внимателно.Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка.Пече се в предварително 
загрята фурна.

сряда, 3 април 2013 г.

„ На мама лютиката!”

Продукти:

пилешко месо - сварено и обезкостено

няколко печени чушки - обелени и нарязани
няколко домата - обелени и нарязани
чесън - накълцан със сол
нарязан магданоз

Приготвяне:


Всичко се смесва в купа.

Крем супа от картофи

Продукти:

30 гр. мазнина (мас,олио,масло)

1 глава лук нарязана на ситно
1 морков нарязан на ситно
2-3 картофа нарязани на кубчета
1 л. пил. или зеленчуков бульон (вода)
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:


Лукът и морковът се задушават под капак на умерен огън.Прибавят се картофите,задушават се около 5 мин. Добавя се горещия бульон.Когато супата заври,капакът се дърпа малко настрани.

Вари се 30-40 мин.,докато картофите омекнат.Супата се пасира,овкусява се със сол и пипер.
Добавят се крутони.


Салата от патладжан II вид

Продукти:

4 патладжана

1 чушка
2-3 люти чушлета
4 скилидки чесън
1 ч.ч. оцет
олио и сол на вкус

Приготвяне:


Патладжаните се нарязват на кръгове посоляват се и се оставят да се отцеди горчивия сок,след което се измиват и подсушават хубаво.Чушката и чушлетата се изпичат,обелват и нарязват,прибавя се намачкания чесън и оцета.Патладжаните се изпържват и слагат още горещи в сместа от чушките и чесъна.Поднасят се студени.

Салата от патладжан I вид

Продукти:

3-4 опечени,обелени и пасирани патладжана

1-2 рендосани моркова
1-2 счукани скилидки чесън
1 опак. майонеза
1/2 вр. нарязан магданоз
сол на вкус

Приготвяне:


Всичко се разбърква в купа.

Салата от тиквички

Продукти:

3-4 сварени и пасирани тиквички
1-2 нарязани скилидки чесън
2-3 щипки сол
1/2 вр. нарязан магданоз
1 опак. майонеза

Приготвяне:

Всичко се разбърква в купа.

Кашкавалена пита (Кашкавалник)

Продукти:

  • 1 кг. брашно
  • 5 яйца
  • 500 мл. прясно мляко
  • мая
  • 300 гр. кашкавал
  • 250 гр. масло (олио)
  • по 1 с.л. сол,
  • олио,захар,кисело мляко


Приготвяне:





  1. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче.
  2. Вътре добавяме яйцата /4+1 белтък/,300 мл мляко в което е разтворена маята /останалото е за доливане ако тестото стане много твърдо/,солта ,захарта, киселото мляко, олиото и замесваме тестото.
  3. Получава се твърдо тесто, така, че доливаме мляко, докато се получи средно твърдо.
  4. Месим около 20 мин. докато омекне, бием около 20-30 пъти в плота и оставяме да втаса. 
  5. След като втаса разделяме тестото на три топки и оставяме да почине.
  6. През това време си рендосваме кашкавалът и го разделяме на три части.
  7. Мекото масло разделяме също на три части. 
  8. От починалото тесто точим три еднакви кори.
  9. Вземаме първата и разпределяме 1 част от кашкавалът и 1 част от мекото масло върху нея.
  10. Слагаме втората върху първата и по същият начин разпределяме маслото и кашкавалът.
  11. Накрая третата кора и завършваме с маслото и кашкавалът.
  12. С трите кори една върху друга завиваме  руло.
  13. Хващаме двата края и издърпваме да се издължи и опъне.
  14. Захващаме двата края един за друг.
  15. Преместваме ги в тава предварително намаслена и поръсена с брашно и оставяме пак да втаса.
  16. Когато е готово мажем с оставеният жълтък и поръсваме с настърган кашкавал.
  17.  Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса около час.

вторник, 2 април 2013 г.

Шоколадова баклава

Продукти:

1 пакет кори за баница


За корите:

газирана вода

За плънката:


150 гр. орехи

100 гр. шоколад
2 суп.л. грис
кора от лимон

За поливане:

краве масло и малко олио

За сиропа:


2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар
кора от лимон
есенция ром

Приготвяне:


За сиропа: Водата и захарта се кипват.Оставя се да се охлади,добавят се лимоновите кори и есенцията.

За плънката: В купа се смесват натрошените орехи,настърган шоколад,кора от лимон и грис.
В намаслена тава се слага кора,поръсва се с газ. вода,няколко лъжици плънка и се повтаря до изчерпване на продуктите ,като се завърши с кора.
Залива се със сгорещената мазнина и се пече до златисто.После зе залива,докато е още горещо с
охладения сироп.Отгоре се покрива с фолио.Престоява 1 нощ.

Постни сарми с кисело зеле и ориз

Продукти:

1 кисела зелка (почистена от твърдата част)

2 глави лук
2 моркова
1/2 ч.ч. олио
200 гр. ориз
сол
черен пипер
чубрица
зелев сок (вода)

Приготвяне:


Лука и моркова се запържва в олиото,прибавя се ориза и малко зелев сок (вода) и се задушава.

Слага се сол (като се внимава ,защото зелевия сок е солен),черен пипер,чубрица.Сваля се от огъня.Със сместа се пълнят зелевите листа,плътно се нареждат в тенджера,на която дъното е
постлано със зелев лист.Сармите се заливат със сок от кисело зеле (ако е много кисел се разрежда с малко вода),притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Чушки пълнени с боб

Продукти:

1/2 кг. боб

сол
сухи чушки (слагат се във вода ,за да омекнат)
3-4 глави лук
1-2 ч.л. червен пипер
чубрица
джоджен
черен пипер
зелев сок (или вода)
олио

Приготвяне:


Боба се сварява със сол (като се внимава да не се превари,защото ще се пече),и се изцежда от водата.Отделно се запържва лука нарязан на ситно,като омекне се прибавя червения пипер и се маха от огъня.Боба се смесва с лука и другите подправки.Разбърква се добре.Чушките (се изцеждат от водата) се пълнят и се редят в намазнена тава.Заливат се със зелев сок  (вода),отгоре се поливат с малко олио.Пече се ,докато изври водата и остане на мазнина.

Пълнени постни тиквички

Продукти:

1 кг. тиквички

2 глави лук
1/2 ч. олио
1 к.ч. ориз
домати - нарязани на ситно
2-3 моркова - рендосан
червен пипер
черен пипер
сол на вкус
магданоз
копър

Приготвяне:


Тиквичките се издълбават.Издълбаното се нарязва на ситно.Лука и моркова се изпържват в олиото,прибавя се ориза и се пържи,прибавя се нарязаната тиквичка,накрая се прибавят подправките,домата и малко вода.След като набъбне ориза се сваля от огъня и се слага нарязан

магданоз и копър и се пълнят тиквичките.Пече се в загрята фурна,към края се прави заливка и се допича до златисто.
Заливка: Запържва се 1 равна суп.л. брашно в много малко олио и се прибавя 1 1/2 ч. кисело мляко,разбито с 2-3 яйца и сол на вкус.

Сармички - хапки

Продукти:

  • 350 гр. кайма
  • 1 глава лук
  • 1 к.ч. ориз - леко сварен
  • 1-2 домата (или консерва)
  • 1/2 вр. копър или магданоз
  • 1/2 ч.ч. олио
  • около 30 малки лозови листа
  • (може да се направи и с
  • сухи чушки,зелеви листа)
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол на вкус


Приготвяне:


Каймата се разбърква добре с полусварения ориз,настърганите домати и лук,ситно нарязания копър (магданоз) и подправките.Пресните лозови листа се попарват за 5-6 мин. във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода.След като изстинат се почистват от дръжките.Стерилизираните лозови листа се използват направо без да се попарват.Върху всеки лозов лист се слага по-малко от плънката,краищата се загъват и се навиват малки сармички,които се нареждат в плитка тенджера.Притискат се с чиния,отстрани се налива гореща вода и се прибавя мазнината.Сармичките се варят на умерен огън около 40-45 мин.

Може да се застрои с яйце и кисело мляко.

Мусака от тиквички и ориз

Продукти:

1-2 тиквички

1 и 1/2 к.ч. ориз
1-2 глави лук
1/2 вр. копър
1 вр. магданоз
чубриица
черен пипер
1 суп. л. червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:


Нарязваме тиквичките на кубчета.Запържваме лука и ориза,до прозрачност,прибавяме към тиквичките.Прибавят се подправките,заливаме с малко вода и печем.Може да се направи заливка.

Мусака от тиквички

Продукти:

3-4 тиквички

1/2 връзка копър
кисело или прясно мляко

сол

олио
яйца
чесън
сирене
брашно

Приготвяне:


Тиквичките се нарязват и се нареждат в тава поливат се с олио и вода,слага се копър,сол.

Запичат се леко и се обръщат с помощта на голяма лъжица,отново се запичат.Прави се заливка
от 3-4 яйца(в зависимост от тиквичките),нарязан чесън,натрошено сирене,1 пълна лъж. брашно,1-2 лъж. мляко и вода ако е гъсто.Запича се до златисто.

Бобени кюфтета

Продукти:

  • 1 чаша (от 300 мл.) пълна с боб
  • 1 белтък
  • 1 суп. л. кисело мляко
  • 1 каф. л. сода
  • 3 суп. л. галета
  • 1/2 връзка магданоз
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол


За паниране:


  • 3 белтъка,брашно,галета



Приготвяне:


Боба се сварява.Отцежда се поне 1 час.Лука,чесъна и магданоза се нарязват на ситно.

Прибавят се към сместа,заедно с белтъка,киселото мляко+содата.Разбърква се добре,
прибавя се галетата и подправките,отново се разбърква и се оставя 30 мин.
Правят се кюфтета,които се овалват първо в брашно,белтък-разбит,галета.Изпържват се в загрята мазнина.

Баница със сирене и газирана вода

Продукти:

1 пакет кори за баница

250-300 гр. сирене
олио
2-3 яйца
1 ч.ч. газирана вода

Приготвяне:


  1. В намаслена тавичка се поставят два пласта кори. 
  2. Поръсват се с натрошено сирене и отново се поставят два пласта кори,до изчерпване на  продуктите.
  3. Нарязва се на парчета.
  4. Залива се със сгорещеното олио.
  5. Яйцата се разбиват прибавя се водата,като не се бърка силно за да не се разгазира. Сместа се излива върху нарязаните парчета.
  6. Пече се до златисто.

Баница със заливка






Продукти:



1 пакет кори за баница

4 яйца
1 коф. кисело мляко
1 ч.л. сода
250-300 гр. сирене
олио




Приготвяне:


  1. Разбиват се  яйцата,прибавят се млякото+сода,натрошеното сирене,и се  разбърква.
  2. Взема се един лист от корите слага се в тава,полива го с малко олио,слага се втори лист отгоре,
  3. пак олио и 3-4 лъжици от плънката,и се повтаря,като се завърши с кора.
  4. Останалата плънка се излива отгоре,като се разпределя равномерно.
  5. Пече се в умерена фурна до златисто.










Соленки от парено тесто - II вид

Продукти:

250 мл. прясно мляко или вода

80 гр. масло или олио
160 гр. брашно
3 яйца
120 гр. сирене
щипка сол

Приготвяне:


Млякото,маслото,солта завират.Прибавя се брашното ,докато се отдели от съда.

Оставя се да изстине малко,след което се прибавят едно по едно яйцата.Добавя се
намачкано сирене. Шприцова се в тава и се пекат до златисто.

Соленки с плънка от сирене

Продукти:

1 водна чаша кисело мляко

2 и 1/2 кафена чаша олио
1 равна чаена лъжица сода
1 и 1/2 чаена лъжица сол
2 яйце
сирене
брашно за меко тесто

Приготване:


Замесваме тесто от киселото мляко+сода,олиото,солта,яйцето и необходимото

количество брашно.Разточваме го на тънка кора и я нарязваме на квадратчета
със страна 5-6 см.В средата на всяко квадратче слагаме плънка от намачкано сирене
,смесено с разбито яйце.Прегъва се и се притискат краищата ,за да се залепят.
Нареждат се в намаслена тава.Намазват се с разбито яйце.Изпичат се в умерено
 силна фурна.

Солени кексчета - I вид

Продукти за около 12 порции:

2 ч.ч. брашно

1-2 стръка зелен лук
60 гр. кашкавал
150 гр. шунка
1 ч.л. сода
60 гр. сирене
200 гр. кисело мляко
2 яйца
2 суп.л. олио
3 стръка магданоз

Приготвяне:


Нарязваме на дребно шунката,лука и магданоза.

Настъргваме сиренето и кашкавала.
В купа разбиваме яйцата,добавяме олиото и киселото мляко+содата.Следват
шунката,лука,магданоза,сиренето,кашкавала.Последно се прибавя брашното.
Разбъркваме с лъжица и сипваме във намаслени формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 180 гр.,около 20 минути.

Popular Receipes