Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

понеделник, 28 април 2014 г.

Спагети "Карбонара" с прясно мляко






Продукти:





Приготвяне:

Спагетите се сваряват.
Шунката се запържва в олио /масло/,добавят се топ.сирене,синьото и кашкавала,прясното мляко.
Жълтъка се разбива и прибавя към соса.
Спагетите се заливат със соса,поръсва се с черен пипер,босилек,ситно наряз. магданоз,кашкавал /по желание/.




неделя, 27 април 2014 г.

Маслени шприц бисквити или Ронливо-маслени сладки

Бисквити "Лакомка"


Продукти:

  
   Цяла доза:                           Половин доза:

  1. 400 гр. брашно                     250-300 гр. брашно
  2. 100 гр. цар. нишесте           50 гр. цар. нишесте
  3. 200 гр. кр. масло                  100 гр. кр. масло
  4. 200 гр. св. мас                      100 гр. св. мас
  5. 2 яйца                                     1 яйце
  6. 160 гр. пудра захар                80 гр. пудра захар
  7. 40 гр. ванилия                        20 гр. ванилия




Приготвяне:


От всички продукти се замесва тесто,да се събере на топка с еднаква консистенция.
/Да не се прекалява с брашното,защото  излиза трудно през шприца./
Слага се по малко в шприц и се формуват форми.




Пекат се да бледо жълт цвят.



След ,като изстинат се топват в разтопен на водна баня шоколад и след това в кокосови стърготини.



*Ако не се изчака да изстинат ,се чупят и ронят.
*Трайни са на съхранение в добре затворена кутия.
*От половин доза излизат  ~ 3 големи тави.










понеделник, 21 април 2014 г.

Козунак на конци

/за по- големи снимки кликнете върху тях/


Продукти:

  1. ~ 15-16 ч.ч. брашно (1,500 кг.)
  2. 8 яйца
  3. 2 ч.ч. захар (0,500 гр.)
  4. 2 ч.ч. прясно мляко (0,500 мл.)
  5. 1 ч.ч. св. мас
  6. 1 к.ч. натрошени орехи (0,050 гр.)
  7. 20 гр. ванилия
  8. кората на 1 лимон
  9. 1/2 куб. мая


Добив:  ~ 3,700 kg.







Приготвяне:



Яйцата,захарта и млякото се разбиват на огъня,докато се затоплят добре.



Изсипват се в съда за месене.Прибавят се настърганата лимонова кора,ванилиите,маята.





Разбива се добре и се омесва ,като се поема по малко от брашното


                                                          ,докато се използва всичкото.




Прибавят се орехите,


 св. мас и се омесва добре.





Оставя се да втаса,докато удвои обема си.

                                                                                                                                                                 

  От втасалото тесто се оплитат козуначени плитки,които се поставят в съд,намазват се с разбит жълтък и се оставят да втасат отново.



















Козуначени кифлички с шоколад




След ,като втасат се пекат в предварително загрята фурна.
Още горещи се наръсват с вода и веднага с кр. захар ,за да полепне.







събота, 5 април 2014 г.

Еклери с шоколадов крем

Еклерът представлява десерт с продълговата форма, запълнен с крем и покрит с глазура.Тестото, същото като използваното за приготвяне на профитероли, е парено и обикновено се оформя с помощта на шприц. Веднъж изстинал, еклерът може да бъде запълнен с различен крем (ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „шибуст“, шоколадов или друг) и покрит с глазура. Тя от своя страна също може да бъде различна – шоколадова, карамелена и др. Еклерът може да съдържа още яйчен крем „пистачо“ или такъв с вкус на ром, плодов пълнеж или пюре от кестени.



Еклери с шоколадов крем



Парено тесто за печене:Еклери
Продукти за 10 броя :

100 мл. олио
200 мл. вода
щипка сол
щипка захар
200 гр. брашно
4 яйца


Приготвяне:


Олиото,водата,солта и захарта се кипват.
Прибавя се наведнъж брашното,като се бърка непрекъснато.

След като се охлади леко се прибавят 1 по 1 яйцата /като не се използва миксер/

Разбърква се до пълното усвояване на яйцата.

Получава се хомогенна смес.

В леко намазнена тава се шприцоват продълговати форми.

Пекат се в предварително загрята фурна /като фурната не се
отваря ,за да не спаднат еклерите/ до златисто.


След ,като се охладят еклерите се пълнят с  крем.

Шоколадов крем

Продукти:

250 мл. сладкарска сметана
1/2 пак. нишесте - шоколад*
*/приготвено според указанията на пакетчето/
2-3 с.л. разтопен шоколад
1 ч.л. краве масло


Приготвяне:

Сметаната се разбива с миксер,прибавя се предварително направеното нишесте,маслото и шоколада,докато се получи еднородна смес.



Украсява се с разтопен шоколад и част от крема.








вторник, 1 април 2014 г.

Шприц бисквити



Продукти:

2 яйца
80 гр. пудра захар
120 гр. кр. масло или св. мас
180-200 гр. брашно
щипка бакпулвер
1 ванилия
мармалад 
шоколад 
кокосови стърготини
какао по желание

Приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват,прибавят се 1 по 1 яйцата,пресятото брашно с бакпулвера,ванилията /и какао по желание/.
В тава с хартия се шприцоват форми.
Изпичат се за 7-8 мин. до бледо розов цвят.
Готовите бисквити се оставят да изстинат,след което се слепват с мармалада* и се топват в предварително разтопения шоколад на водна баня като се капват няколко капки олио за гланц,след което в стърготините.


* Може да се украсят и само с шоколад без да се слепват.

Popular Receipes