Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

~


web widgets

Pages

вторник, 30 септември 2014 г.

Панирани патладжани с плънка



Продукти за 5 порции:


  • 5 патладжана*
  • 1 ч.ч. олио
  • 3 глави лук
  • 200 гр. сирене
  • 5-6 яйца
  • 5 суп. л. галета**
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол



Приготвяне:

  1. Патладжаните се обелват,така че дръжката им да се запази,посоляват се и се оставят за около 30 мин.
  2. Измиват се и се подсушават.
  3. Пържат се до омекване в половината от олиото.
  4. В същата мазнина се задушава ситно нарязания лук,след което се маха от котлона.
  5. Прибавя се натрошеното сирене,2 разбити яйца,сол,черен пипер и ситно нарязан магданоз.
  6. Патладжаните се разрязват на две по дължина (без да се разделят половинките),издълбават се (издълбаното се прибавя към плънката) и се пълнят с приготвената смес.
  7. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.




*Може да се пълнят и чушки.
**Може да се използва и царевично брашно.
***Може да се сервира с Млечен сос.




понеделник, 29 септември 2014 г.

Компот от трънки и шипки




Трънка (Prunus spinosa) и Шипка (Rosa canina)


Трънка

Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора.
 Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни,, назъбени. 
Цветовете са най-често единични, бели, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са много.
 Плодът е тъмносин със синкав налеп и кисел вкус, костилков.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Цветове:

  • гликозиди;
  • минерални вещества;
  • восъци;
  • флавоноиди;


Плодове: 

  • захари;
  • пактин;
  • танини;
  • гликозиди;
  • багрила и други.



  • ДЕЙСТВИЕ:

    • противовъзпалително;
    • запичащо;
    • пикочогонно.


    ПРИЛОЖЕНИЕ:

    Намира приложение при:

    • колити;
    • диарии;
    • гастрити;
    • бъбречни заболявания;
    • кожни заболявания и други.

    НАЧИН НА УПОТРЕБА
    В 500 мл вода се слагат 2 супени лъжици 
    от листата или цветовете 
    на растението. Киснат около един час. Прие се по
     1 чаша три пъти на ден.






Шипка

Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза
Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина. 
Шипката цъфти през месеците май до юлицветовете са бледорозови до бели с диаметър 4-6 cm и с по пет венчелистчета
Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.

ЦАРИЦАТА НА БИЛКИТЕ

   Шипката е една от най-познатите и широко използвани билки у нас. Нейното лечебно действие е доказано с годините. Дължи се на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят! Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600мг витамин С (в 100г плод), според други източници - до 2 грама (при определени сортове). В семената се съдържа витамин Е. Високо е съдържанието на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много плодове и зеленчуци.

В традиционната българска народна медицина плодовете от шипка се използват за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, през зимата и в ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания. 

Плодовете се използват за приготвяне на мармалад, билкови чайове и шипково вино.
Плодовете на шипката могат да се ядат сурови или се използват за приготвяне на сладко и мармалад. От тях може да се приготви и сироп. Сиропът от шипки е особено подходящ за бебетата и малките деца като хранителна добавка.



Цъфти през април-май. Дава плодове през есента, които се берат през октомври-ноември
Сега е сезона на това богатство пълно с витамини и минерали,които ще ни заредят с енергия.


Продукти за 6 бурканчета:



  • ~ 500 гр. трънки
  • ~ 100 гр. шипки
  • ~ 9 суп.л. кристална захар
  • студена вода





Приготвяне:

1. Плодовете се измиват под течаща вода в гевгир.
2. Разпределят се в бурканчетата,прибавя се по 1 1/2 суп.л. захар.
3. Долива се с вода до горната резка на буркана.
4. Затварят се и се варят 10-15 мин.
5. След което се обръщат с капачката надолу и се завиват.
6. На другия ден се обръщат с капачката нагоре.















събота, 27 септември 2014 г.

Вита дърпана баница с мая-2

Традиционна вита дърпана баница

Най-популярното ястие в българската кулинария. Векове наред на всеки празник в българския дом баницата е била кралицата на трапезата.С чаша червено вино,чай или айрян,за закуска или за вечеря.В различните краища на страната тя се прави по различен начин.


Продукти:


За тестото:


  • 300-400 гр. пресято брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. винен оцет
  • 1/4 куб. прясна мая
  • топла вода за замесване
  • 1 с.л. олио-за намазване на тестото

За пълнеж:
  • 100-120 гр. разтопена св. мас или краве масло
  • 200-300 гр. натрошено сирене /може и повече/
 

За намазване:

  • 1 разбито яйце
  • част от св. мас




Приготвяне:


  1. От брашното,солта,захарта,оцета,маята и топла вода се замесва еластично тесто.
  2. Намаслява се с олиото и се дели на 8 топчета.
  3. Оставят се за 5 мин.,леко да се отпуснат.
  4. Всяко топче се взема и се разтяга на тънка кора,намазва се с мас и се поръсва със сирене.
  5. С помощта на предвидена за това покривка или кърпа се навива на руло.
  6. Първото се навива на охлюв,другите покрай него.
  7. Така се прави с всички,нареждат се в намаслена тава.
  8. Намазва се с мас и разбитото яйце.
  9. Оставя се за 10-15 мин.,да се отпусне.
  10. Пече се в предварително загрята фурна до златисто.
  11. След като се опече баницата се поръсва с малки капки вода и се намазва с масло да омекне и се превива в кърпа.








четвъртък, 25 септември 2014 г.

Супа от червена леща с домати







Червена леща
Червената леща е един много вкусен, полезен и бърз за приготвяне продукт. 
Национална храна в Турция, Русия, Индия. Много е популярна в арабските страни.


Подправки за червена леща
Комбинира се чудесно с чесън, кимион, кориандър, куркума, чубрица, заатар, чили, кайенски пипер, къри.
Много полезна заради съдържанието на протеини, желязо, фибри, минерали, а също така и фолиева киселина. 


Продукти:

  • 1 ч.ч. червена леща
  • 1 морков,нарязан на ситно
  • 1 червен зрял домат,нарязан на парченца
  • 4-5 суп.л. олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • куркума
  • кориандър
  • няколко листа пресен босилек-нарязани на ситно


Приготвяне:

  1. В тенджера се налива един литър ,като заври се прибавя моркова,олиото.
  2. След 5-6 мин. се прибавя и лещата.
  3. След още 10-на мин. се прибавят подправките и домата и се посолява.
  4. Оставя се още 5 мин. и се поръсва с босилека.

понеделник, 22 септември 2014 г.

Пържен шаран с царевично брашно



Шаранът (Cyprinus carpio) е една от най-популярните риби у нас, която дори е успяла да пусне дълбоки корени в българските традиции и поверия. Освен, че на празника на Свети Никола обичаме да си хапваме Никулденски шаран, тази риба е на почит по българските трапези целогодишно.
Шаранът е доста мазна и хранителна риба, като количеството мазнини в него зависи от условията и мястото, в които се е развивал. Като повечето риби, шаранът е източник на ценни ненаситени мастни киселини Омега-3, протеини и различни микроелементи, като фосфор.






Продукти:

  • около 1,5 кг. котлети или парчета шаран  
  • 1 ч.ч. или повече царевично брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • 1 лимон
  • сол


Приготвяне:


1.Всяко парче риба хубаво се овалва в царевично 

брашно и се пържи до златисто от двете страни. 


2.Готовата риба се отцежда върху решетка, под 

която има хартия за печене.

3.Хубаво се осолява и поръсва с 

черен пипер и изцеден лимонов сок.



изт.:1 и 2




сряда, 17 септември 2014 г.

Вита баница със сирене и масло




Продукти:



  • 200-300 гр. сирене
  • 3-4 яйца
  • 1 пак. краве масло (125 гр.)





Приготвяне:


  1. От вече замесено и втасало тесто се оформят топчета,които  се оставят да втасат 10-15 мин.
  2. Всяко топче се разточва на кора и намазва с масло,поръсва се със сирене-натрошено и разбити яйца,навива се и се усуква.
  3. Навива се на охлюв,слага се в намаслена  тава по средата.
  4. Така се прави и с всички останали топчета,като всяка следваща се увива около охлюва.
  5. Намазва се с разбито яйце и краве масло.
  6. Оставя се да втаса за около 1 час.
  7. Пече се в предварително загрята фурна до златиста коричка.









понеделник, 8 септември 2014 г.

Солена баница с царевично брашно






Рецептата е от От тефтерите на Марги и дълго време отлагах,но накрая я направих.
Сполучлива рецепта,ще се прави и друг път.
Благодаря за вкусната рецепта.:smile1:






Продукти:





  • 500 гр. кори за баница
  • 4 яйца
  • 1 непълна ч.ч. олио (1/2 ч.ч.)
  • 1 ч.ч. кисело мляко (200 гр.)
  • 1 к.ч. царевично брашно (сложих 3 к.ч.)
  • 1 бакпулвер (10 гр.)
  • 400 гр. сирене (сложих 200 гр.)

  • сусам за поръсване (ким)
  • олио за тавата и поръсване на суровата баница




Приготвяне:

1.Яйцата се разбиват,добавя се олиото,киселото мляко,царевичното брашно+бакпулвера.



2.В отделна купа се натрошава сиренето.
3.Прави се с четири кори.
4.Взима се една кора и се намазва с яйчената смес навсякъде на тънък пласт,върху нея втора,яйч. смес,трета,яйч. смес,четвърта-отново от сместа и се поръсва със сирене.




5.Навива се на руло с помощта на пликчето от корите.
6.Слага се в добре намазнена тава (или в тава с хартия за печене) и се подвиват двата края.
7.Така се прави и с останалите кори.
8.Вече наредената баница се нарязва на парчета и се намазва с олио.





9.По желание се поръсва със сусам,мак,ким.
10.Пече се,докато придобие златист загар.






Плънките може да са различни,със спанак и сирене,с праз и
 с нещо различно за мен тученица,която смятах за досаден бурен.Всъщност е доста полезна трева,съдържаща в себе си много полезни витамини и минерали.

Тученица (portulaca oleracea)
Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт.
В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина. 
Тученицата е отличен източник на витамин А - 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием (т.нар. RDA). 
Тученицата е богат източник на витамин C и на някои витамини от групата B-комплекс като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Тя съдържа и минералите желязо, манган, калций и др.

В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин.
изт. 


Как да я приготвяме? 

Тученицата ще се хареса на тези, които обичат хрупкавия, леко кисел вкус. Младите, крехки листенца и стъбълца са вкусни както пресни, така и задушени на пара или пържени. Високото съдържание на пектин я прави удобна за сгъстяване на супи и сосове. Идеална е за нискокалорично песто, където се смила с босилек, чесън, много малко зехтин и повечко студена вода.

Намира се обилно по пазарите на Югоизточна Азия и Средиземноморието, а в Китай я сушат за зимата. Тя утолява жаждата в летните горещини. Можете да я прибавите към салати от краставица, подправена със зехтин и оцет; към мешана салата със сирене или да я хапвате самостоятелно. В Гърция я варят и поднасят като студена гарнитура заедно със скордаля (чесново-орехово-хлебен сос). Тя идеално замества част от магданоза в прочутото табуле или марулята в леки летни сандвичи. Съчетава се чудесно с чесън, рукола, босилек и кардамон, които улесняват храносмилането й. Тученицата е вкусна и приготвена като яхния. Тя замества напълно спанака в много рецепти. От нея се правят супи, а също така и баници.
За салата направете обичайната подготовка на зеленчуците. Измийте и отръскайте стъблата тученица от излишната вода и я нарежете на дребно. Подправете на вкус.
В таратора или салатата „Снежанка” тученицата замества краставицата – сложете толкова, колкото ви харесва за по-гъста или по-рядка лятна супа. Важно е да не държите зеленилката дълго време влажна, защото става леко слузеста. Овкусете с обичайните сол, смлян черен пипер, олио и печени орехи. 



















вторник, 2 септември 2014 г.

КАТАЛОГ





АЛАМИНУТИ














                                                                                                            

                                            БАНИЦИ          


















                                                                                                            

                      БИСКВИТИ




                                                                                                            


                   БОНБОНИ





                                                                                                            

                  БУТЕР ТЕСТО



                                                                                                            

              ГАРНИРАНИ ПИТИ /ПИЦИ/GIF


                                                                                                            



            ДРЕБНИ СЛАДКИ



                                                                                

          ЕКЛЕРИ



                                                                                                            
         ЗАЛИВКИ ЗА МУСАКА



                                                                                                            
КАТМИ  И  ПАЛАЧИНКИ
  



       








                                                                                                            

         КЕКСОВЕ


                                                                                                            

        КОЗУНАЦИ


                                                                                                            

      КРЕМОВЕ И МУСОВЕ










                                                                                                            

      МЕСНИ САЛАТИ



                                                                                                            

       МЕСНИ ЯСТИЯ В ГЮВЕЧЕТА



                                                                                                            

      МЕСНИ ЯСТИЯ НА ТИГАНGIF



                                                                                                            

     ПАРФЕТА



                                                                                                            


   ПАСТЕТИ-МУСОВЕ-ХАЙВЕРИ



                                                                                                            


                                                                                                            
  ПИТИ



                                                                                                            
   
ПОСТНИ КЮФТЕТА


                                                                                                            

 ПОСТНИ СУПИ







                                                                                                            

ПОСТНИ ЯСТИЯ В ТЕНДЖЕРА


                                                                                                            

           ПОСТНИ ЯСТИЯ НА ТИГАН





                                                                                                            

 ПОСТНИ ЯСТИЯ НА ФУРНА












                                                                                                            

 ПРЕДЯСТИЯ С МЕСО И РИБА


                                                                                                            

ПРЕДЯСТИЯ С ЯЙЦА

                                                                                                            

ПРЕДЯСТИЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


                                                                                                            
 ПЪРЖЕНИ ЗАКУСКИ





                                                                                                            

САЛАТИ есен-зима



                                                                                                            

 САЛАТИ пролет-лято


                                                                                                            

 СИРОПИРАНИ ДЕСЕРТИ


                                                                                                            

 СЛАДКА-КОНФИТЮРИ-МАРМАЛАДИ


                                                                                                            

 СЛАДКИ МЪФИНИ




                                                                                                           

РУЛА











                                                                                                            

 СЛАДКИШИ





                                                                                                          

  СОЛЕНИ КЕКСОВЕ


                                                                                                            

СОЛЕНИ СОСОВЕ


                                                                                                            

СОЛЕНКИ


                                                                                                            

ТЕСТО ЗА ПИЦИ




                                                                                                            

ТОРТИ


                                                                                                            


ТУТМАНИЦИ И МИЛИНКИ


ЯСТИЯ С МЕСО В ТЕНДЖЕРА


                                                                                                            

ЯСТИЯ С МЕСО НА ФУРНАGIF













                                                                                                     

ЯСТИЯ СЪС СПАГЕТИ

                                                                                                            

GIFЗЕЛЕНЧУКОВИ КОНСЕРВИGIF



                                                                                                            

                   ЯСТИЯ С РИБА НА ТИГАН







                                                                                                                                                                

                            ЯСТИЯ С РИБА НА ФУРНА






                                                                                                                                                                   



                КОМПОТИ









                                                                                                                                                                   


                   ЯСТИЯ С ЯЙЦА

                                                                                                                                                                   

             ХЛЕБОПЕКАРНА