Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

неделя, 30 ноември 2014 г.

Печено пиле с хрупкава коричка,картофи и тиква





Ето в този блог Храна за душата,открих тази вкусна рецепта и бързичко я приготвих.
С тази разлика ,че не сложих някои продукти ,като пащърнак,салвия,лук и вино.


Копирам и самата рецепта:Печено пиле с тиква и салвия






Продукти:за 5-6 порции:


1 пиле, разфасовано на порции, или 5-6 пилешки бутчета (горна и долна част)
1 глава чесън на небелени скилидки
1 голяма глава лук
2 моркова
1 корен пащърнак
1 голям резен тиква, нарязан на едри кубчета
5-6 едри картофа
черен пипер, сол, лимонов сок
няколко стръка салвия (градински чай)
5-6 с.л. зехтин
30-40 гр. масло

50мл. бяло вино


Овкусяваме почистените парчета пилешко месо с лимонов сок, сол, черен пипер и ги оставяме да починат в хладилника, докато приготвим зеленчуците.
Нарязваме главата лук на 4 парчета (резена), тиквата на кубчета, морковът и пащърнака на дебели пръчици, картофите на дебели резени. Стремете се дебелината на зеленчуците да е що годе еднаква, за да не изгорят по-тънките при печенето.
Смесваме всички зеленчуци без лука, заливаме със зехтина, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме много добре.
В тавичка (при мен голямата тава на фурната) поставяме лист хартия за печене(така ще избегнете накисването и търкането при почистване), намазваме леко със олио или зехтин,  изсипваме парчетата пилешко месо и поливаме с виното. Под кожичката на всяко парче пъхваме по едно листенеце салвия и малко парченце масло, добавяме лука и слагаме тавичката в загрята на 200 градуса фурна, докато месото побелее. Изваждаме тавата, обръщаме парчетата месо и добавяме зеленчуците, обръщаме парчетата месо и разпределяме върху тях. Поръсваме с останалото масло и останалите листа салвия, като оставяме 4-5 за украса при поднасянето. Печем на   200 градуса около 40 мин. под  фолио и  още 20-30 мин. без фолио докато месото и зеленчуците станат готови до златисто.
Поднесете ястието поръсено с нарязана ситно салвия и с бяло вино.
Ако някои от зеленчуците липсват (тъй като по-трудно се намират на пазара) като пащърнака например, можете да го замените с корени магданоз, ряпа или парчета целина от глава или да го пропуснете. Може да добавите и малки доматчета към края на печенето. Въобще рецептата търпи интерпретации, но във всички случаи резултатът няма да ви остави равнодушни.


петък, 28 ноември 2014 г.

Пържено свинско месо с лук


Много лесна за изпълнение рецепта. :nyam:

Продукти:


  • ~500 гр. свинско месо от бут
  • 2-3 големи глави лук
  • сол на вкус
  • 1-2 ч.л. червен пипер
  • други подправки по желание
  • олио за пържене



Приготвяне:


  1. Месото се нарязва на малки кубчета,а лука на едри полумесеци.
  2. В подходящ съд с добре загрята мазнина се запържва месото ,докато се изпари течността,прибавя се лука и си пържи докато придобие карамелен цвят,но не прекалено дълго ,за да не се "стопи",т.т. да остане на мазнина.
  3. Посолява се на вкус.
  4. Накрая се поръсва с червен пипер и се оставя за по малко от минута на котлона.
  5. Готовото ястие може да гарнирате с туршия и чаша червено вино.:nyam:

сряда, 26 ноември 2014 г.

Палачинките на Жак Пепен



От доста време търся сполучлива рецепта ,за палачинки онези тънки и мекички на ,които да знам точните съставки ,а не да ги правя на око .Интернет прелива от рецепти за палачинки с вода,без вода,с яйца,без яйца,с мляко,с вода и мляко,но според мен в палачинковата смес трябва да присъстват мляко,вода,малко масло и яйца,за да станат пухкави.Сместа за палачинки трябва да има консистенция на боза или с една идея по-рядка от нея /за да може да се разлива лесно в тигана/.Ако се направят само с вода и се сложи повече брашно,то обезателно ще са жилави.За щастие тази рецепта е сполучлива и много вкусна.Пробвайте и Вие! nyam



Продукти:/получават се около 10-11 палачинки в тиган с d=27см./:
с една и съща чаша се измерват всички продукти-моята е 1 ч.ч.=200 мл.


  • 1 ч. ч. брашно  -  /200 гр./
  • 1 жълтък     -    /използвах 3 цели големи яйца/
  • 2 яйца
  • ¾ ч. ч. мляко
  • 1/3 ч. ч. разтопено масло  -  /~1 с.л./
  • 2 с. л. захар -  /щипка/
  • 1 щипка сол
  • ¾ ч. ч. вода  - /непълна ч.ч./



Приготвяне:


Разбъркайте брашното, яйцата, жълтъка, млякото,
 стопеното масло, захарта и солта.
Бъркайте,докато се получи гъста смес. 
Добавете водата и отново разбъркайте. 
Приберете сместа в хладилник за час./може и да не се прибира,ако яйцата и млякото са от хладилника/.
Извадете сместа за палачинките и я разбъркайте отново.
 Загрейте тиган и намажете дъното му с малко масло.
 Сипете 3-4 с. л. от палачинковата смес и завъртете 
тигана, така че сместа да покрие цялото дъно. 
Щом палачинката се запече от едната страна, обърнете 
я и я запечете и от другата.
Гарнирайте готовите палачинки по ваше желание-шоколад,сладко,солен пълнеж.

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Панирани филийки с кашкавал и шпек




Много бързи,вкусни и топли сандвичи! nyam



Продукти:за 2 порции:


  • 4 филии хляб с отстранена кора
  • кръгчета шпек
  • филийки кашкавал
  • 1 разбито яйце 
  • щипка сол
  • 1 супена лъжица вода



Приготвяне:


  1. Върху филия хляб се редят кръгчета шпек и кашкавал,притиска се с друга филия.
  2. Потапя се в разбито яйце с щипка сол и супена лъжица вода.
  3. Пържи се от двете страни до златисто.

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Въздушна салата "Маргаритки"






Продукти:


  • сварени картофи
  • сварени яйца
  • колбас
  • кисели краставички
  • настърган кашкавал
  • праз лук,целина-за дръжките
  • маслини по желание
  • майонеза
  • 1-2 с.л. кисело мляко
  • сол на вкус
  • черен пипер



Приготвяне:

В купа се рендосват картофи,посолва се,слага се колбас,кисели краставички,яйца.
Слага се майонеза разбъркана с млякото и овкусена с черен пипер,около 1-2 лъжици.
После ред настъргани картофи и така докато се напълни купата.
Завършва се с майонезeния сос и се поръсва обилно с кашкавал.
Украсява се.

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Пилешки рулца с домати и кашкавал






Продукти-/според броя порции/:

  • пилешко филе -нарязано на тънки филии 
  • сол
  • счукан черен пипер
  • пресен червен домат
  • филийки кашкавал
  • олио
  • подправки на вкус



Приготвяне:

1. Пилешкото се овкусява със сол и черен пипер.
2. Върху всяко парче се поставя домат и отгоре кашкавал и се навива на стегнато руло.


3. Може да се забият клечки за зъби,за да не се разтваря.
4. Тук има два варианта:печено или пържено,спрях се на втория.
5. В тиган с незалепващо покритие се загрява олио и рулцата се пържат до златиста коричка.
6. Поднася се с млечен сос.






петък, 14 ноември 2014 г.

Бухти с парено тесто




Закуска ,която се приготвя много лесно.Идеална за предстоящите почивни дни.
Идеята е от тук,но използвах моята изпитана рецепта за парено тесто.


Продукти:

  • 100 мл. олио
  • 200 мл. вода
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 200 гр. брашно
  • 3 яйца
  • около 200 гр. сирене


  • За гарниране-сладко,пудра захар,кр. сирене.





Приготвяне:



  1. Водата+олиото+солта и захарта се кипват.
  2. Брашното предварително  пресято се изсипва наведнъж и се бърка,докато се отлепи от съда.
  3. Отстранява се от котлона и се прибавя натрошеното сирене,след което едно по едно яйцата.
  4. С лъжица се гребва и се спуска в добре загрята мазнина.
  5. Сервират се изстинали и се гарнират по желание.





сряда, 12 ноември 2014 г.

Яхния от зелен фасул

Зелен фасул

Малко информация относно този вкусен зеленчук:

Смята се, че фасулът е едно от най-древните културни растения на планетата, познато в земите на Централна и Южна Америка 3-4 хилядолетия пр.н.е. Той е бил основна и високо ценена храна на индианските племена, населяващи векове наред тези територии. Има достоверни сведения, че фасулът е бил познат в древния Египет, както и в древния Рим, където в негова чест били устройвани пищни празненства.


По съдържание на белтъчни вещества той дели мегдан с месото и дори превъзхожда някои риби. В зрелия фасул се съдържат над 22% лесноусвоими (до 70%) белтъчни вещества, 55% въглехидрати (монозахариди, олигозахариди, нишесте, фибри) и само няколко процента мазнини. Белтъкът на фасула съдържа жизненонеобходимите аминокиселини триптофан, лизин, аргинин, тирозин и метионин. Например аргининът е признат за най-могъщата аминокиселина, чиито заслуги в кардиологията и имунологията са наистина невероятни. В организма тя е един от основните източници на азотен оксид, който е мощен съдоразширяващ фактор.

Палитрата от ценни за организма вещества, съдържащи се във фасула, се допълва от дългия списък от витамини (С, B1, B2, B3, B6, B9), както и от редица микроелементи, сред които особено важните мед, цинк, манган, желязо, фосфор, сяра и др. В частност витамин В3 (ниацин), както и витамин С, се считат за най-ефективните средства за борба на организма с широк кръг заболявания.



Приготвен по този класически начин,няма да сбъркате,хем бързо-хем вкусно.nyam


Продукти:


  • 1/2 кг зелен фасул /или консерва/
  • 1 глава лук
  • моркова /по желание/
  • 4 скилидки чесън
  • домата
  • 2 с.л. брашно
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • 2 с.л. олио

  • кисело мляко за гарнитура


Приготвяне:

  1. Зеленият фасул  се измива и нарязва. Задушават се лукът , морковите  и чесънът. 
  2. Щом омекнат, се добавят зеленият фасул и червеният пипер. 
  3. Залива се с малко вода и се оставя да се задуши на слаб огън.
  4.  Овкусява се със сол и пипер. 
  5. Щом сосът намалее, се добавят доматите, нарязани на дребни кубчета или рендосани. 
  6. Разбърква се и когато заври, се сгъстява с брашното, разтворено в малко вода. 
  7. Готви се още няколко минути при постоянно бъркане и накрая се овкусява с чубрица и магданоз.

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Сандвич на тиган с яйце и кашкавал




Продукти: за 3 порции:

3 филии хляб
3 яйца
филийки кашкавал /или друго топящо се сирене/
краве масло или олио
счукан черен пипер
сол на вкус

гарнитура по желание -домат,кис. краставичка,гъби,маслини,салам,сирене




Приготвяне:

С помощта на чаша или формичка се прави дупка на филия хляб.
В добре загрят  и намазнен тиган с незалепващо покритие се поставя филията,а в дупката се чуква яйце.
Посолява се и се поръсва с черен пипер.
След като се запече от едната се обръща от другата страна,слага се филийка кашкавал.
Така се прави и с останалите филийки.
Изчаква се да се разтопи и се сервира с гарнитура по желание.



Ето нагледно как се приготвя:


Това е видео рецептата на ,която попаднах  и се изкуших да ги приготвя,а те се приготвят наистина много бързо.nyam




Подобни рецепти открити в интернет,не по-малко вкусни от Сандвичите на тиган:















Рецепта за Сандвич с бекон и яйце





sandvish 012





сряда, 5 ноември 2014 г.

Банички - пурички с домати,сирене и кашкавал


Много апетитни, хрупкави  и бързи банички.nyam



Продукти:


  • кори за баница
  • 1 белтък 

Плънка:

  • натрошено сирене
  • настърган кашкавал
  • счукан черен пипер
  • нарязани домати (може и консерва)
  • 1 яйце
  • по желание-зелени подправки,маслини

Панировка:

  • 1 яйце
  • смлян корнфлейкс (или цар. грис)



Приготвяне:


  1. Корите се нарязват на правоъгълници.
  2. Слага се от плънката и се навива на руло,като се намазва с разбит белтък-да не разтварят.
  3. Рулцата се потапят в разбито яйце и след това в корнфлейкса.
  4. Пържат се в добре загрята мазнина до приятен златист цвят.
  5. Поднася се със млеченен сос по желание.




Може и без панировка:








С царевичен грис:





Ето и стъпка по стъпка:


Пица с луканка,гъби и кашкавал

Продукти: за тестото: 1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно 2 щипки сол 1 ч.л. захар 2 ч.л. суха мая 3/4 ч.ч. вода 4 с.л. олио ...