Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

~


web widgets

Pages

вторник, 30 декември 2014 г.

Шоколадови трюфели с ягодово сладко


Бързо,лесно,вкусно! :)

и нещо интересно за трюфелите:

Шоколадовият трюфел е вид сладкарско изделие, традиционно правено от шоколадов ганаш, към който могат да бъдат добавени различни есенции, карамел, маршмелоу, нуга крем, ликьорплодовешоколадов чипс или люспи, ядки и др. Може да съдържа още малки количества алкохол и дори билки. Името произлиза от начина, по който се оформя, а именно във формата на трюфел.

Счита се, че шоколадовите трюфели се появяват през декември 1895 година във френския град Шамбери.Местният сладкар се заел с приготвянето на коледни и новогодишни сладки. В най-ангажираното време на годината свършил всичкият шоколад, но той решил да поиска такъв назаем от други сладкари. Тогава му дошла идеята да направи смес от ванилия, сметана и шоколад на прах, с която оформил малки топчета. За по-добрия им външен вид ги потопил в разтопен шоколад, като после ги поръсил с какао на прах.
Заради приликата на външен вид с редките гъби, бонбоните получават името „трюфели“. Тези бонбони получават своята популярност благодарение на Антоан Дюфур, основал през 1902 година в Лондон шоколадов магазин на име „Престат“. В този исторически магазин и днес могат да бъдат открити популярните шоколадови трюфели „Наполеон III”, произвеждани по оригиналната рецепта.

Има три главни типа шоколадови трюфели: американски, европейски и швейцарски.
  • Американските трюфели имат формата на полуяйце и представляват смес от тъмен или млечен шоколад, млечни мазнини и понякога втвърдено кокосово масло. За Джоузеф Шмит, шоколатиер от Сан Франциско и създател на „Джоузеф Шмит Кънфекшънс“, се твърди, че ги е създал през 80-те години на миналия век.
  • Канадската вариация на американския трюфел (Харви трюфел) включва фъстъчено масло и трохи от грахамов крекер.
  • Европейските трюфели се правят от сироп и база, в състава на която влизат какао на прах, мляко на прах и някои мазнини, за да се създаде емулсия от типа вода-масло.
  • Френският трюфел се прави от свежа сметана и шоколад, след което се търкаля в какао или ядхи на прах.
  • Белгийският трюфел се прави от тъмен или млечен шоколад, маслен крем, ганаш, лешникова или друг вид паста.
  • Швейцарският трюфел се прави чрез комбиниране на разтопен (течен) шоколад, млечен крем и масло, като сместа се налива във форми, преди трюфелът да бъде поръсен с какао на прах. Подобно на френските, тези имат кратък срок на годност и трябва да се консумират в рамките на дни след приготвянето.
  • Вегетарианският трюфел може да има различна форма или вкус, но е по-съобразен с критериите за здравословно хранене, отколкото останалите типове.





Продукти:




  • 200гр. нaтурaлен шоколaд
  • 60 гр. краве мaсло
  • 120 мл  течнa слaдкaрскa сметaнa
  • 1  есенция ром или вaнилия
  • 100 гр.  смлени орехи
  • 3-4 с.л. ягодово сладко или конфитюр
  • за овалване-кокос,какао




Приготвяне:



  1. В подходящ съд се слагат шоколада,сметаната,маслото и се загряват на водна баня,след което се прибавят орехите,есенцията и сладкото.
  2. Разбърква се до хомогенност.
  3. Оставя се в хладилник да стегне.
  4. След това с чаена лъжица се загребва и се оформят топчета с желания размер.
  5. В сместа може да се добавят всякакви аромати,ядки или сушени плодове.




петък, 26 декември 2014 г.

Постни пълнени сушени чушки с боб на фурна




Продукти:


  • 500 гр. сварен боб
  • 4-5 стръка праз лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. стрит джоджен
  • 1 ч.л. нарязан магданоз
  • 1 к.л. смлян черен пипер
  • 15-20 сухи червени чушки
  • сол на вкус
  • олио
  • вода




Приготвяне:

  1. Лукът се нарязва и запържва в олио. 
  2. Слага се червения пипер, обърква се и се добавя сварения боб.
  3. Отстранява се от котлона. 
  4. Прибавя се джоджена, магданоза,черен пипер и сол на вкус.
  5. Сухите чушки предварително почистени от семето и престояли в хладка вода /за да се отпуснат/. 
  6. Всяка чушка се пълни с бобената смес, но не се препълва.
  7. Чушките се подреждат в тава.
  8. Заливат се с няколко супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода и 1 к.л. сол, разтворена във водата.
  9. Пекат се в умерена фурна, докато останат на мазнина.


понеделник, 22 декември 2014 г.

Пирожки със сирене


Пирожките със сирене на Ваня Джорджевич  




ПРОДУКТИ:

  • 3 яйца
  • 500 гр. сирене
  • 400 гр. брашно - пресято
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.л. сол /ако не е солено сиренето/

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. В смесеното брашно със сол и бакпулвер добавете леко разбитите яйца и натрошеното сирене,замесете меко тесто.
  2. Веднага го разточвате на 5-6 мм. и режете на ленти  1 см.
  3. Пържите веднага в загрято олио.

неделя, 21 декември 2014 г.

Домашен сладоледен крем с ядки и плодове



Продукти:


  • 1 коф. кисело мляко /цедено/
  • 1 коф. заквасена сметана
  • 1 ванилия
  • 4-5 суп. л. пудра захар
  • 1 банан-нарязан на малки парченца
  • 50 гр. шоколад-настърган
  • 1/2 оп. обикновени бисквити /от 130 гр./-смлени /по желание/
  • 1 ч.ч. смлени орехи




Приготвяне:



  1. В купа се смесват млякото,сметаната,ванилиите,
  2. захарта и се разбъркват с лъжица много добре.
  3. Прибавят се бисквитите /по желание/,част от орехите и банана и се разбърква.
  4. Крема се сервира в купички и се украсява с останалите орехи и шоколад.
  5. Поднася се добре охладен.


четвъртък, 18 декември 2014 г.

Печено пиле с лимон, чесън и мащерка



Има много варианти как да се сготвят пилешки бутчета,сред тях са познатите ориз,картофи,гъби,моркови,зеле,със сирена,домати и много други,които няма да изброявам.Искаше ми се нещо различно и се спрях на нещо ,което малко или много е различно,а и леко като вкус.Рецептата е на Таня от Кафе и шоколад,с малка разлика че тя е добавила червен пипер ,а аз куркума.Много вкусно и сочно се получава,а лимона наистина придава специален вкус.Няма да сбъркате,ако си го приготвите.





Продукти:


  • 1 цяло пиле или пилешки бутчета
  • 1 лимон
  • 3-4 скилидки чесън
  • няколко стръка мащерка
  • зехтин
  • червен пипер
  • сол
  • куркума /по желание/



Приготвяне:



  1. Измивате и почиствате добре пилето. 
  2. Слагате го в тавичка и го намазвате със зехтин, червен пипер и сол. 
  3. Под пилето слагате мащерката,а вътре в него слагате 1/4 от лимона и 1-2 скилидки чесън, който е необелен. 
  4. Отделно в тавата нареждате останалият лимон и чесън, добавяте още малко зехтин и слагате пилето да се пече на 180-200*С, като когато започне да хваща коричка, през около 10 мин. го поливате със соса от тавата. 
  5. Ако мислите, че ще прегори кожата, просто го покривате с фолио. 







понеделник, 15 декември 2014 г.

Пиле жулиен



Няма как да не приготвя и аз тази вкусотия ,която стана толкова популярна в кулинарна група.
Приготвя се много лесно и бързо.


Продукти:за 2 порции:


  • 250 гр. пилешко филе-нарязано на ивици
  • 100-150 гр. кисели краставички*-на кръгчета
  • 70-80 гр. топено сирене                   
  • 125 мл. готварска сметана**           
  • 100-200 гр. гъби-на филийки
  • 70-80 мл. бяло вино***
  • олио
  • босилек-сушен
  • мащерка-сушена
  • счукан черен пипер
  • сол на вкус



Приготвяне:

  1. Пилешкото се запържва,прибавят се гъбите и краставичките,посолява се.
  2. След ,което се слага виното и щом поизври течността се прибавят босилека,мащерката и пипера.
  3. Накрая се прибавят сиренето и сметаната и се оставя на котлона за кратко ,докато се сгъсти.
  4. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.



Може да се замести с:

* зелен домат от туршия
** заквасена сметана
*** червено вино

неделя, 14 декември 2014 г.

Бъркана пица




Много вкусна и хрупкава и най-вече бърза за приготвяне.


Приготвяне:на тесто за 2 пици в тава с d= ~38 см.


  • 1 яйце
  • 1/2 кубче прясна мая*
  • 2 равни ч.ч. пресято бяло брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 к.л. сол
  • плънка по избор /колбас,гъби,сирена и др./


Приготвяне:

  1. В купа се разтваря маята с 1 ч.ч. вода,захарта,добавя се брашното,яйцето и солта.
  2. Всичко се разбърква с лъжица,сместа трябва да има вид на кексово тесто /гъсто и лепкаво,да се бърка трудно с лъжица/.
  3. Половината от тестото се разтила в тавичка покрита с хартия или намазнена и набрашнена с помощта на лъжица,намазнени или мокри ръце.
  4. Плънката се разпределя отгоре-доматен сос с босилек,гъби,салам и кашкавал /сирена/.
  5. Оставя се 20-30 мин.,да се отпусне и надигне.
  6. Пече се до златисто.




*или пакетче суха мая

петък, 12 декември 2014 г.

Пиле с ориз на фурна



Класика!

Продукти:


  • 3 пилешки бутчета
  • 1 голяма глава лук
  • 1-2 моркова
  • около 1 ч.ч. ориз
  • сол на вкус
  • олио
  • счукан черен пипер
  • вода /пилешки бульон/
  • домати от консерва /по желание/



Приготвяне:


  1. Месото се измива и нарязва на порции,слага се в тенджера с вода и се кипва за около 20 мин.
  2. В тиган с малко олио се задушават лука и моркова нарязани на ситно,докато омекнат.
  3. Прибавя се ориза,запържва около 1-2 мин.,подправя се със сол и черен пипер.
  4. В тавичка се нареждат пилешкото  и се изсипва ориза,долива се с бульон да го покрие и се пече,докато ориза омекне и до златиста коричка на пилето.
  5. Към края се слага домат от консерва /по желание/ и се допича.



неделя, 7 декември 2014 г.

Понички с крем "Ванилия"





Продукти:


за тестото:

  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. краве масло
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 яйце
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1/2 к.л. бакпулвер
  • настъргана кора от лимон 
  • ~ 30 с.л. пресято брашно
  • олио за пържене



за крема:

  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. пресято брашно
  • ванилия
  • 1 с.л. краве масло


*за шоколадов крем,прибавете няколко 
супени лъжици течен шоколад




Приготвяне:


1. В купа се разбиват млякото,маслото,маята,яйцето,захарта,солта и постепенно се прибавя брашното.
2. Замесва се меко и еластично тесто,което се оставя да втаса,докато удвои обема си.
3. След това се разточва на лист с дебелина около 0.8 см. и с чаша се изрязват кръгове.




4. Оставят се да втасат и се пържат в загрята мазнина,докато се надигнат и станат златисти.
5. Готовите понички се пълнят с крем.
6. Крема се приготвя,като в купа се разбиват яйцето,захарта,брашното и половината мляко.
7. Останалото мляко се загрява на котлона и на тънка струя се прибавя яйчената смес.
8. Бърка се до сгъстяване.
9. Подправя се с маслото,ароматизира се с ванилия и пожелание се прибавят няколко лъжици течен шоколад.






събота, 6 декември 2014 г.

Паниран пържен морунаж


Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника,достатъчно е и друга риба , но задължително тя трябва да има люспи.За тези,които предпочитат шаран - Паниран пържен шаран с царевично брашно. 







Морунажа е шараноподобна риба.
















Продукти:



  • 2 средно големи морунажа-изчистени и нарязани на парчета
  • 1 ч.ч. брашно-пшенично или царевично,може и грис
  • олио за пържене
  • лимон
  • сол на вкус



Приготвяне:


  1. Всяко парче риба се овалва в брашно и се пържи до златист цвят и от двете страни.
  2. Готовата риба се осолява на вкус и се овкусява с лимон и черен пипер по желание.
  3. Сервирайте със салата по избор.

вторник, 2 декември 2014 г.

Лесна крем-супа от карфиол



Лесна за приготвяне и необикновена на вкус.

Кремсупите се поднасят с хлебни кубчета (кротони), леко запечени.


Продукти:

  • 1 глава  карфиол
  • 1-2 ч.л. масло
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 жълтък
  • сол на вкус
  • индийско орехче
  • черен пипер


Приготвяне:

  1. Карфиолът се измива добре и се нарязва на ситно. 
  2. Вари се леко в подсолена вода, докато омекне, след което се пасира. 
  3. От брашното и прясното мляко се сварява сос бешамел, който се прибавя към пасирания карфиол, след което се разрежда с вода или предварително сварен зеленчуков бульон, докато се получи желаната гъстота. 
  4. Може да се разреди и с мляко. 
  5. Оставя се на котлона да ври и след като кипне се подправя с маслото,подправките и се застройва с яйцето, разбито в малко прясно мляко.
  6. Филийката хляб се нарязва на кубчета и се запича леко, след което се слага в супата.

понеделник, 1 декември 2014 г.

Баница на тиган



Една от популярните рецепти в блоговото пространство много вкусна,бърза и лесна за приготвяне.Плънката може да бъде солена или сладка. :nyam:


Продукти:

  • 1/2 пакет фини кори за баница
  • 1/4 ч.ч. олио(кр. масло)
  • 1/2 ч.ч. краве прясно мляко
  • 3 яйца
  • 300 гр. сирене
  • 1 домат 
  • 50-100гр. шунка или бекон
  • 50 гр. кашкавал





Приготвяне:

1. Направих я на два пъти,като използвах по 3-4 кори.
2. В намаслен тиган с 1 ч.л. олио (масло),сложете корите за баница, като ги оставите да излизат и отстрани.
3. В купа се смесват млякото, яйцата и ¼ ч.ч. зехтин.
4. Натрошава се  сиренето върху корите равномерно. 
5. По желание се прибавя филийки пресен домат,настърган кашкавал и шунка на кубчета.


 

6. След това се залива  с млечната смес и  корите се събират, за да може баницата да се покрие отвсякъде.
7. Пече се в тиган на средна температура. 
8. След като стане златистокафява, се обръща, за да се получи същия ефект и от другата страна.
9. След като стане готова, пренесете баницата в чиния и я сервирайте топла. 
10. Нарежете на парчета като пица. 






Идея