Хармония в кухнята . . . с Яни
Хармония в кухнята . . . с Яни
Pages
▼
Pages - Menu
▼
Pages - Menu
▼
четвъртък, 28 декември 2017 г.
Меки питки за сандвичи
Продукти: за цяла доза около 20 питки с големината на McDonald’s :
1 яйце
(жълтък за замесване,белтък за намазване)
1 куб. прясна мая
70 гр. св.мас или краве масло
50 мл. кисело мляко
50 мл. прясно мляко
50 мл. олио
200 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
брашно за меко тесто
Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко,захар,прибавя се малко брашно-до гъста каша и се оставя 10-на минути.
После се прибавя разтопената мазнина,водата,киселото мляко,жълтъка,прибавя се и брашното със солта
постепенно.Меси се меко тесто.Разделя се с големината на яйце,всяко топче се окръгля и сплесква между ръце,
слага се в намаслена тава,втасват до удвояване на обема си.После се намазват с разбит белтък и 1:1 мляко и вода.
По желание може да се поръсят с мак и сусам.Пекат се в предварително загрята фурна на 200*С около 25-30 мин.
или до златисто.
четвъртък, 21 декември 2017 г.
Шоколадово-швейцарско руло (тип 7 days)
Продукти:
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.л. кафе/по желание/
2 с.л. разтопено масло
Пълнеж:
150 гр. шоколадов кувертюр
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
1 ч.ч. течна сладкарска сметана /за разбиване/
За украса:
30 гр. шоколадов кувертюр
2 с.л. течна сладкарска сметана
Приготвяне:
Сухите съставки се пресяват в купа.В друга се разбиват яйцата и захарта до пухкав крем с миксер.Прибавя се сухата смес малко по малко и се разбърква с шпатула.Изсипва се в тава (30х40 см) с хартия за печене и се пече на 180*С около 10-12 мин. или до суха клечка (!изпича се много бързо,наблюдава се!)
Взема се пергаментова хартия и се посипва с какао през цедка,изпечената платка се обръща с лице към какаото и се маха горната хартия от печенето и се навива на руло /работи се бързо,докато е горещо,за да не се начупи/ с долната,която е поръсената с какао.Оставя се да се охлади.Приготвя се пълнежа:В термоустойчива купа се начупва шоколада и се прибавя 1/2 ч.ч. сметана,разтопява се на водна баня.Другата 1 ч.ч. сметана се разбива в купа до меки върхове,прибавя се сметаната и шоколада-разтопените на водна баня и се разбива още малко до пухкав крем.Платката се развива и се разстила шоколадовия пълнеж равномерно,навива се на руло и се прибира за 1 час в хладилник да стегне.За по-равно и хубаво,може крайчетата да се отрежат.Порсва се с какао през цедка.За украсата се разтопява шоколадовия кувертюр и сметана и се слага във фунийка от пергамент /корнет/ и се правят линии на зиг-заг.Охлажда се.
Видео рецепта /източник/
Тип 7 days:
петък, 8 декември 2017 г.
Сладкиш с ябълки и бисквити
Продукти:
125 гр. краве масло
3-4 ябълки
1 опак. бисквити,Житен дар
150 гр. орехи
3-4 с.л. захар
1 ч.л. канела по желание
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Разтопете маслото в тава 20х30 см.Наредете бисквитите една до друга.Поръсете ги с настърганите ябълки,едро смлените орехи,захарта и канелата.
Разбийте яйцата със захарта.Добавете брашното и бакпулвера.Изсипете върху ябълковата плънка.Поръсете с орехи и печете на 180 градуса за около
30-35 мин.Извадете от фурната и го поръсете с пудра захар.
Скумрия на фурна
Продукти:
1 кг. скумрия почистена
1,670 кг. червени домати
/консерва/
150 мл. олио
50 гр. лимон
15 гр. сол
1,5 гр. черен пипер
35 гр. магданоз
10 гр. захар
Приготвяне:
Обелените и нарязани домати се поставят в глинен съд (или друг в моя случай йенска тавичка) и се поръсват със сол и захар.
Върху тях се поставя рибата почистена,цяла или нарязана на порции и осолена.Върху рибата се поставят филийки лимон,полива се със слънчогледовото масло
и се пече на фурна до готовност.Поднася се в съда,в който е приготвена,като се поръсва с дребно нарязан магданоз.Отделно се поднася гарнитура от варени картофи.
Рецептата е от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене