Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

неделя, 12 декември 2021 г.

Торта с домашно сладко от горски плодове и мед








Продукти:

 Блатове:

захар-1 ч.ч.
брашно-3 ч.ч.,само последната чаша да е с връх
яйца-1 бр.
прясно мляко-1 ч.ч.
краве масло -2 с.л.
мед-4 ч.л.
сода за хляб-2 ч.л.

Крем:

заквасена сметана-800 гр.,пълномаслена
кисело мляко-400 гр.,цедено


За сладкото:

горски плодове-200 гр.,микс замразени
захар-100 гр.
вода-1 с.л.
лимонена киселина-1 щипка

Още:

орехи-200 гр.,смляни


За блатовете,всички продукти без брашното се слагат в дълбока тенджера и се загрява на котлона,след като заври се сипва пресятото брашно и се бърка непрекъснато.После се оформя на кухненския плот с малко брашно да не лепне,работи се бързо.Когато изстине тестото се работи трудно с него.Разделя се на 5 части,оформят се на топки и се разточват с големината на форма за торта ,на тънко 3-4 мм. Пекат се в загрята на 180 градуса,около 5-6 минути,преди това се надупчват с вилица да не се надига.Готовите блатове се изрязват ако е необходимо ,трябва да са еднакви всички.
За крема се разбъркват с лъжица сметаната и млякото,не се използва миксер за да не се втечни крема.
За сладкото от горски плодове,в касерола се слагат плодовете,захарта и водата и се вари докато се сгъсти на слаб котлон,накрая се прибавя лимонената киселина.
Сглобяване:във форма се поставя блат,крем,1-2 с.л. от сладкото,блат,крем и т.н.,като се завършва с блат и накрая се измазва с крем.Стяга в хладилник за половин час и после се измазва изцяло с крем и посипва с орехите.Оставя се за 24 часа в хладилник да стегне.