Продукти:
блат
4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени бадеми
1 ванилия
крем
500 мл пълномаслена сметана
120 г захар
3 ч.л. нес кафе
1 ванилия
Приготвяне:
* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.
* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.
* Разбийте сметаната и захарта на твърд сняг. Прибавете кафето и ванилията и разбийте още малко докато кафето се разтвори напълно.
* Разрежете хоризонтално блата на две части и сипете половината крем между тях. Останалият крем шприцовайте отгоре и гарнирайте сладкиша с кафе или какао.