Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

понеделник, 8 септември 2014 г.

Солена баница с царевично брашно






Рецептата е от От тефтерите на Марги и дълго време отлагах,но накрая я направих.
Сполучлива рецепта,ще се прави и друг път.
Благодаря за вкусната рецепта.:smile1:






Продукти:





  • 500 гр. кори за баница
  • 4 яйца
  • 1 непълна ч.ч. олио (1/2 ч.ч.)
  • 1 ч.ч. кисело мляко (200 гр.)
  • 1 к.ч. царевично брашно (сложих 3 к.ч.)
  • 1 бакпулвер (10 гр.)
  • 400 гр. сирене (сложих 200 гр.)

  • сусам за поръсване (ким)
  • олио за тавата и поръсване на суровата баница




Приготвяне:

1.Яйцата се разбиват,добавя се олиото,киселото мляко,царевичното брашно+бакпулвера.



2.В отделна купа се натрошава сиренето.
3.Прави се с четири кори.
4.Взима се една кора и се намазва с яйчената смес навсякъде на тънък пласт,върху нея втора,яйч. смес,трета,яйч. смес,четвърта-отново от сместа и се поръсва със сирене.




5.Навива се на руло с помощта на пликчето от корите.
6.Слага се в добре намазнена тава (или в тава с хартия за печене) и се подвиват двата края.
7.Така се прави и с останалите кори.
8.Вече наредената баница се нарязва на парчета и се намазва с олио.





9.По желание се поръсва със сусам,мак,ким.
10.Пече се,докато придобие златист загар.






Плънките може да са различни,със спанак и сирене,с праз и
 с нещо различно за мен тученица,която смятах за досаден бурен.Всъщност е доста полезна трева,съдържаща в себе си много полезни витамини и минерали.

Тученица (portulaca oleracea)
Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт.
В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина. 
Тученицата е отличен източник на витамин А - 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием (т.нар. RDA). 
Тученицата е богат източник на витамин C и на някои витамини от групата B-комплекс като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Тя съдържа и минералите желязо, манган, калций и др.

В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин.
изт. 


Как да я приготвяме? 

Тученицата ще се хареса на тези, които обичат хрупкавия, леко кисел вкус. Младите, крехки листенца и стъбълца са вкусни както пресни, така и задушени на пара или пържени. Високото съдържание на пектин я прави удобна за сгъстяване на супи и сосове. Идеална е за нискокалорично песто, където се смила с босилек, чесън, много малко зехтин и повечко студена вода.

Намира се обилно по пазарите на Югоизточна Азия и Средиземноморието, а в Китай я сушат за зимата. Тя утолява жаждата в летните горещини. Можете да я прибавите към салати от краставица, подправена със зехтин и оцет; към мешана салата със сирене или да я хапвате самостоятелно. В Гърция я варят и поднасят като студена гарнитура заедно със скордаля (чесново-орехово-хлебен сос). Тя идеално замества част от магданоза в прочутото табуле или марулята в леки летни сандвичи. Съчетава се чудесно с чесън, рукола, босилек и кардамон, които улесняват храносмилането й. Тученицата е вкусна и приготвена като яхния. Тя замества напълно спанака в много рецепти. От нея се правят супи, а също така и баници.
За салата направете обичайната подготовка на зеленчуците. Измийте и отръскайте стъблата тученица от излишната вода и я нарежете на дребно. Подправете на вкус.
В таратора или салатата „Снежанка” тученицата замества краставицата – сложете толкова, колкото ви харесва за по-гъста или по-рядка лятна супа. Важно е да не държите зеленилката дълго време влажна, защото става леко слузеста. Овкусете с обичайните сол, смлян черен пипер, олио и печени орехи. 



















1 коментар: