Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

сряда, 15 октомври 2014 г.

Маймунски хляб-пица



Маймунският хляб е тестено изделие лепкаво и сладко със ядки,подобно на тези кифлички с канела и захар.Има и солени варианти /напомнящ милинки/ със сирене,салам ,ето и тук вариант 1,вариант 2 ,може да се експериментира и да се сложи ситно нарязана чушка,кисели краставички,краве сирене,шпек и т.н.
Много подходящо за закуска и не само,с чаша сок или айрян.:nyam:  




Продукти:за тестото:
/1 готово  или по ваша рецепта/


  • 400-500 гр. брашно
  • 1 куб. прясна мая
  • 1 с.л. мед /захар/
  • 1 ч.л. сол
  • 2-3 с.л. олио
  • топла,но не вряла вода или пр. мляко /айрян/ за меко и еластично тесто



За пълнеж:
нарязани на малки кубчета-


  • -кисели краставички
  • -краве сирене
  • -червена чушка
  • -шпек
  • -кашкавал




За намазняване на топките тесто:


  • 2-3 с.л. разтопена св. мас или кр. масло
  • 2-3 счукани ск. чесън
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сусам



За намазване отгоре:


  • 2-3 с.л. домашна лютеница
  • 1 с.л. разтопено масло



Приготвяне:


  1. Замесеното и втасало около 30-40 мин. тесто се разточва на кора дебела 2 см.,нарязва се на ленти,а те на квадрати /или големи колкото орех/.
  2. Във всяко късче тесто се слага по малко от пълнежа,притиска  се и се окръгля.
  3. Топчетата се слагат в мазнината с чесън и подправки и се овалват.
  4. В тава или форма за кекс,покрита с хартия за печене се редят топчетата и се намазват с лютеницата и мазнината.
  5. Оставя се да втаса.
  6. Пече се в предварително загрята фурна,до зачервяване.






4 коментара:

  1. И аз ако съм маймуна само от този хляб ще хапвам:)))))Шега:)!Прекрасна закуска,а защо не и вечеря....Браво на Тортичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз още класическият вариант не съм правила, а ти вече и вариации предлагаш:). Прекрасна идея за закуска и не само. Поздрави!

    ОтговорИзтриване