Маймунският хляб е тестено изделие лепкаво и сладко със ядки,подобно на тези кифлички с канела и захар.Има и солени варианти /напомнящ милинки/ със сирене,салам ,ето и тук вариант 1,вариант 2 ,може да се експериментира и да се сложи ситно нарязана чушка,кисели краставички,краве сирене,шпек и т.н. Много подходящо за закуска и не само,с чаша сок или айрян. Продукти:за тестото: /1 готово или по ваша рецепта/
400-500 гр. брашно
1 куб. прясна мая
1 с.л. мед /захар/
1 ч.л. сол
2-3 с.л. олио
топла,но не вряла вода или пр. мляко /айрян/ за меко и еластично тесто
За пълнеж: нарязани на малки кубчета-
-кисели краставички
-краве сирене
-червена чушка
-шпек
-кашкавал
За намазняване на топките тесто:
2-3 с.л. разтопена св. мас или кр. масло
2-3 счукани ск. чесън
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сусам
За намазване отгоре:
2-3 с.л. домашна лютеница
1 с.л. разтопено масло
Приготвяне:
Замесеното и втасало около 30-40 мин. тесто се разточва на кора дебела 2 см.,нарязва се на ленти,а те на квадрати /или големи колкото орех/.
Във всяко късче тесто се слага по малко от пълнежа,притиска се и се окръгля.
Топчетата се слагат в мазнината с чесън и подправки и се овалват.
В тава или форма за кекс,покрита с хартия за печене се редят топчетата и се намазват с лютеницата и мазнината.
Оставя се да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна,до зачервяване.
И аз ако съм маймуна само от този хляб ще хапвам:)))))Шега:)!Прекрасна закуска,а защо не и вечеря....Браво на Тортичка!
ОтговорИзтриванеВкусноооооооооооо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!:)
ОтговорИзтриванеАз още класическият вариант не съм правила, а ти вече и вариации предлагаш:). Прекрасна идея за закуска и не само. Поздрави!
ОтговорИзтриване