Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

понеделник, 6 април 2015 г.

Хрупкав хляб без месене


Рецептата открих в Щъркелово гнездо и е много сполучлива! Опитайте! :)



Моля,заповядайте във
Фейсбук групата
ми
,
Хармония в кухнята
,
за да споделяме рецепти и опит,да се забавляваме заедно,както и на






Продукти за 2 хляба:                                               За 1 хляб:


  • 500 гр. пресято брашно                                     250 гр. пресято брашно
  • 370 мл хладка вода                                          ~ 185 мл. хладка вода
  • 1 с.л. мед                                                            1/2 с.л. мед
  • 7 г суха мая                                                        1/4 куб. мая за хляб
  • 1 с.л. сол                                                             1 каф.л. сол


  1. Медът се разтваря в хладката вода. 
  2. Брашното се пресява в купа и към него се прибавя маята.
  3.  Разбърква се. 
  4. Прави се кладенче, където се изсипва водата. 
  5. Започва леко да се разбърква с вилица и се прибавя и солта. 
  6. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. 
  7. Това е тестото. Доста лепкаво е.
  8.  Поръсва се с малко брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло около час или докато удвои обема си. 
  9. Тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се посипва с брашно. Фурната се загрява на 220*
  10. Когато тестото е втасало, се мести или по-скоро изсипва върху набрашнен плот и се разделя на две части. 
  11. Оформят се два хляба, които много внимателно се прехвърлят в подготвената тава. Пекат се 15-20 минути на 220°, след което фурната се намалява на 160° и се пекат още 10-15 минути, докато усетите, че са добре изпечени.










2 коментара:

  1. ЧЧудесен е станал! Аз имам купа, която го меси сама и даже не бъркам с вилица:)

    ОтговорИзтриване