Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

неделя, 18 март 2018 г.

Крокети от картофи


Рецептата е от Сборник с рецепти за заведенията за обществено хранене

Крокетите са панирани и изпържени предястия с различни форми-кръгли,продълговати и др.
Приготвят се от варени,задушени и печени зеленчуци,месо,пиле,риба,мозък и др.Продуктите се стриват на пюре,смилат,настъргват или нарязват на дребни парченца,размесват се с бешамелов сос,с една част от яйцата,настърган кашкавал и подправки.Образува се гъста смес,от която се оформят крокети.
Те се панират в брашно,разбити яйца и галета и се пържат в маслена баня,докато получат златисто-червен цвят.Предлагат се топли с подходяща гарнитура-пресни
и мариновани зеленчуци,кисело мляко и др.
Крокетите може да се използват и като гарнитура за аламинути.


Продукти:

775 грама картофи
160 грама олио
40 грама масло
145 грама прясно мляко
92 грама лук
85 грама кашкавал
90 грама брашно
100 грама галета (корнфлейкс)
5 броя яйца (200 грама)
21 грама магданоз
10 грама сол
черен пипер

Гарнитура: 300 грама

- кисело мляко
- пресни домати
- зелена салата
- краставици стерилизирани



Приготвяне:

Картофите се сваряват в подсолена вода,обелват се и се стриват на пюре.От половината от брашното се приготвя гъст бешамелов сос.Лукът се задушава с част от мазнината.Продуктите се размесват и към тях се прибавят настърганият кашкавал,разтопеното масло,суровите жълтъците и подправките.От полученото тесто се правят крокети с подходящи форми.Панират се в брашно,леко разбит белтък и галета и се изпържват в сгорещената мазнина.Поднасят се с гарнитура.

Гъст бешамелов сос:Брашното се запържва леко с част от маслото и се разрежда с млякото,като непрекъснато се разбърква с тел.

*Гъст сос бешамел има консистенция на парено тесто,внимавайте да не сложите много мляко,за да може да се спои с картофите и другите продукти.
*Различават се три вида млечно-брашнен сос (Бешамел)-гъст сос,сос със средна гъстота и рядък сос.





Няма коментари:

Публикуване на коментар