Хармония в кухнята . . . с Яни
Хармония в кухнята . . . с Яни
Pages
▼
Pages - Menu
▼
Pages - Menu
▼
вторник, 9 ноември 2021 г.
Дърпана баница по Тодоровски
Тесто:
брашно - около 1 кг
сол-2 щипки
захар-1 щипка
олио-2 с.л
вода- за замесване, хладка
Плънка:
яйца-4 бр
сирене- около 300 грама
Още:
олио за намасляване и поръсване, или св. мас или 50:50
Приготвяне:
От изброените продукти се замесва средно меко тесто, което се оставя да се отпусне около 1 час. След това се разделя на топки колкото юмрук и се намазват с олио, отново се оставят около 30-40 минути или повече. Колкото повече време стои в мазнината толкова повече се отпуска тестото така че при дърпане да не се къса. След това се дърпа на маса с покривка на тънък прозрачен лист. Дебелите краища тесто се отстраняват, правят се на топки за следваща баница. Поръсва се с олио и плънка от натрошеното сирене и разбитите яйца, навсякъде. С помощта на покривката се навива, след това се нарежда в намаслена тавичка , като се започва от края. Полива се с още малко олио и се слага в загрята фурна на около 220-240 градуса. Пече се на златист цвят. След изпичането се слага дъска и се изцежда излишната мазнина от печенето. По желание се покрива с кърпа за да омекне.
Страхотна!
ОтговорИзтриване