Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

сряда, 26 април 2023 г.

Пита Кашкавалник

 



Продукти:

2 яйца,като 1 жълтък за намазване

1 ч.ч. кисело мляко

7 гр суха мая (1 пак.)

1/4 ч.ч. топло прясно мляко

1 ч.л. сол

1 ч. л.захар

50 гр масло 

500 гр брашно + още малко за доизмесване


Приготвяне:

Замесва се меко и нелепнещо тесто и се оставя да втаса. Разточва се и се намазва с маслото и поръсва с настърган кашкавал. Навива се на руло и после на охлюв. Слага се в тава с хартия за печене. 

Пече се на 170-180 *С с вентилатор около 30-40 минути или до златисто. Сервира се топла.


*На снимката е половин доза.











вторник, 4 април 2023 г.

Милинки със сирене и пудра захар



 Продукти:


100 мл. хладка вода

1 пак. суха мая

1 щипка захар

2-3 с.л. брашно 

200 мл. хладка вода

1 с.л. олио

2 щипки сол

500 грама брашно 


Заливка:

3-4 с.л. краве масло, разтопено 

2 с.л. вода

2 с.л. галета


Приготвяне:


В кухненския робот с приставка за тесто се сипват 100 мл. вода,маята,захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбърква се и се оставя за малко. Добавят се другите 200 мл. вода,олио,сол и брашното. Замесва се гладко тесто,капват се няколко капки олио и се оставя в купата да втаса за около 1 час. След това се разделя на малки топчета ( моите 15 бр. ), окръг окръглят се и се топват в олио, нареждат се в тава с хартия за печене  на много малко разстояние едни от други. Отгоре се натрошават около 50-70 грама (овче или ) краве сирене. Намазва се с предварително смесените продукти. Втасва на 50 *С  в загрята фурна. Пече се на 180*С с вентилатор около 30-35 минути. ( Ако се пече без вентилатор, на 200 *С до готовност. )