Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

вторник, 2 април 2013 г.

Сармички - хапки

Продукти:

  • 350 гр. кайма
  • 1 глава лук
  • 1 к.ч. ориз - леко сварен
  • 1-2 домата (или консерва)
  • 1/2 вр. копър или магданоз
  • 1/2 ч.ч. олио
  • около 30 малки лозови листа
  • (може да се направи и с
  • сухи чушки,зелеви листа)
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол на вкус


Приготвяне:


Каймата се разбърква добре с полусварения ориз,настърганите домати и лук,ситно нарязания копър (магданоз) и подправките.Пресните лозови листа се попарват за 5-6 мин. във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода.След като изстинат се почистват от дръжките.Стерилизираните лозови листа се използват направо без да се попарват.Върху всеки лозов лист се слага по-малко от плънката,краищата се загъват и се навиват малки сармички,които се нареждат в плитка тенджера.Притискат се с чиния,отстрани се налива гореща вода и се прибавя мазнината.Сармичките се варят на умерен огън около 40-45 мин.

Може да се застрои с яйце и кисело мляко.