Фокача е традиционен италиански плосък хляб, който е нещо средно между питка и пица. Отгоре му се поставят различни билки и/или зеленчуци. Сервира се топъл или студен, накъсан на парчета.
снимка:тук
Продукти:
475 г брашно
1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 1 ч.л. суха мая 3 с.л. зехтин 275 мл. вода За поръски: 3 с.л. зелени маслини 1 с.л. морска сол 1 щип. пр. розмарин 1 ч.л. морска сол Приготвяне:
1) Брашното, захарта , солта и маята се слагат в голяма купа. Добавя се зехтинът и се налива малко по малко вода, докато се бърка до получаване на меко тесто.
2) Тестото се меси върху набрашнена повърхност около 5 минути, докато придобие еластичност. Връща се обратно в купата, намазва се със зехтин и се покрива с фолио. Оставя се да бухне за около 1 час, докато удвои обема си.
3) Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се разделя на две парчета. От всяка от тях се оформя плосък кръг с големина около 8-10 см в диаметър.
4) Кръговете се преместват върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Надупчват се на различни места с обратната страна на дървена лъжица. Поръсват се с нарязани обезкостени зелени маслини и морска сол . Фокачите се оставят да почиват около 20 минути, докато се надигнат.
5) Фокачите се поливат отгоре с по една чаена лъжичка зехтин и се слагат за 15 минути на 200 градуса.
|
източник:тук