Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

понеделник, 27 януари 2014 г.

Торта с крем "Тирамису"

bonapeti.bg


Продукти:



  • 4 яйца
  • 6 с. л. пудра захар
  • 200 г натурален шоколад
  • 250 г маскарпоне
  • 50-80 мл ликьор от кафе
  • 100-150 мл кафе
  • 300 мл готварска сметана
  • 2 с. л. натурално нишесте
  • 30 г масло (2 с. л.)
  • 100 г захар
  • 120 г брашно
  • 1 капсула есенция ванилия (2 пакетчета на прах)



Приготвяне:



 




Яйцата се разбиват и в тях постепенно се сипва захарта, като се разбива 5-8 минути, докато се получи кремообразна смес. 

 
Постепенно се добавят пресятото брашно и нишестето, като продължава да се разбива. Щом яйцата поемат брашното, се налива разтопеното масло. 

 
Сместа се разпределя в намазнена и намаслена тава (23 см). Пече се около 25 минути в предварително загрята на 150-160 градуса фурна. След това готовият блат се оставя да се охлади добре и се разрязва на три по-тънки блата.

 
Сметаната за крема се разбива на сняг, като към края се добавят последователно пудрата захар, ванилията и маскарпонето, без да спира да се разбива. Трябва да се получи хомогенна смес.
Върху решетка се поставя първият блат и се напоява със смесените топло кафе и ликьор. Отгоре с помощта на шпатула се нанася от крема и се поръсва с настърган натурален шоколад. 
Поставят се другите два блата, като върху всеки се нанасят в същата последователност кафето с ликьор, крем и настърган шоколад. Преди консумация тортата трябва да стегне поне за 2 часа в хладилник.