Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

събота, 5 април 2014 г.

Еклери с шоколадов крем

Еклерът представлява десерт с продълговата форма, запълнен с крем и покрит с глазура.Тестото, същото като използваното за приготвяне на профитероли, е парено и обикновено се оформя с помощта на шприц. Веднъж изстинал, еклерът може да бъде запълнен с различен крем (ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „шибуст“, шоколадов или друг) и покрит с глазура. Тя от своя страна също може да бъде различна – шоколадова, карамелена и др. Еклерът може да съдържа още яйчен крем „пистачо“ или такъв с вкус на ром, плодов пълнеж или пюре от кестени.



Еклери с шоколадов крем



Парено тесто за печене:Еклери
Продукти за 10 броя :

100 мл. олио
200 мл. вода
щипка сол
щипка захар
200 гр. брашно
4 яйца


Приготвяне:


Олиото,водата,солта и захарта се кипват.
Прибавя се наведнъж брашното,като се бърка непрекъснато.

След като се охлади леко се прибавят 1 по 1 яйцата /като не се използва миксер/

Разбърква се до пълното усвояване на яйцата.

Получава се хомогенна смес.

В леко намазнена тава се шприцоват продълговати форми.

Пекат се в предварително загрята фурна /като фурната не се
отваря ,за да не спаднат еклерите/ до златисто.


След ,като се охладят еклерите се пълнят с  крем.

Шоколадов крем

Продукти:

250 мл. сладкарска сметана
1/2 пак. нишесте - шоколад*
*/приготвено според указанията на пакетчето/
2-3 с.л. разтопен шоколад
1 ч.л. краве масло


Приготвяне:

Сметаната се разбива с миксер,прибавя се предварително направеното нишесте,маслото и шоколада,докато се получи еднородна смес.



Украсява се с разтопен шоколад и част от крема.








Няма коментари:

Публикуване на коментар