Еклерът представлява десерт с продълговата форма, запълнен с крем и покрит с глазура.Тестото, същото като използваното за приготвяне на профитероли, е парено и обикновено се оформя с помощта на шприц. Веднъж изстинал, еклерът може да бъде запълнен с различен крем (ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „шибуст“, шоколадов или друг) и покрит с глазура. Тя от своя страна също може да бъде различна – шоколадова, карамелена и др. Еклерът може да съдържа още яйчен крем „пистачо“ или такъв с вкус на ром, плодов пълнеж или пюре от кестени.
Еклери с шоколадов крем |
Парено тесто за печене:Еклери
Продукти за 10 броя :
100 мл. олио
200 мл. вода
щипка сол
щипка захар
200 гр. брашно
4 яйца
200 мл. вода
щипка сол
щипка захар
200 гр. брашно
4 яйца
Приготвяне:
Олиото,водата,солта и захарта се кипват.
Прибавя се наведнъж брашното,като се бърка непрекъснато.
|
След като се охлади леко се прибавят 1 по 1 яйцата /като не се използва миксер/ |
Разбърква се до пълното усвояване на яйцата. |
Получава се хомогенна смес. |
В леко намазнена тава се шприцоват продълговати форми. |
Пекат се в предварително загрята фурна /като фурната не се отваря ,за да не спаднат еклерите/ до златисто. |
След ,като се охладят еклерите се пълнят с крем. |
Шоколадов крем
Продукти:
250 мл. сладкарска сметана
1/2 пак. нишесте - шоколад*
*/приготвено според указанията на пакетчето/
2-3 с.л. разтопен шоколад
1 ч.л. краве масло
Приготвяне:
Сметаната се разбива с миксер,прибавя се предварително направеното нишесте,маслото и шоколада,докато се получи еднородна смес.
Украсява се с разтопен шоколад и част от крема. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар