Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

петък, 4 юли 2014 г.

Пухкав мързелив тутманик


Рецептата за този наистина пухкав и ароматен тутманик с дъх на масло и сирене е от Щъркелово гнездо.
Страхотен е с чаша айрян.





Продукти:                                                                          
                                                                   

  • 250 мл топла вода
  • 3 яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 1 к.л. сода за хляб
  • 1 кубче прясна мая
  • 7 с.л. олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 700 г брашно


  • 250-300 г  сирене
  • 50 г разтопено краве масло




Приготвяне:




  1. Маята се разтваря в топлата вода със захарта, добавят се 5-6 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
  2. В голяма купа се сипва пресятото брашно.
  3.  Прави се кладенче, в което се слагат леко разбитите яйца, олиото, солта и разбърканата с киселото мляко сода. 
  4. Добавя се и маята. 
  5. Всичко се разбърква до получаване на много гъсто и лепкаво тесто. 
  6. Купата се покрива с чиста кърпа и тестото се оставя да втаса.
  7. Правоъгълна тава (голяма с размер 25/40 см) или друг вид голяма тава се намаслява по дъното и стените или се покрива с хартия за печене. 
  8. Половината тесто се изсипва вътре и с намаслени ръце (защото е много лепкаво) се разстила равномерно. Поръсва се натрошеното сирене и се залива с разтопеното масло.
  9. Отгоре се изсипва останалото тесто и отново с намаслени ръце се покрива пласта сирене. 
  10. Пече се на 170* като фурната не се загрява предварително.




13.  Като се извади от фурната се напръсква с вода, за да омекне, покрива се с чиста кърпа и се оставя 15 минути да си почине.

14.  Разрязва се на триъгълници и се сервира с напитка по желание.






*Може да се направи и на половина ,като се разделят продуктите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар