Рецептата за този наистина пухкав и ароматен тутманик с дъх на масло и сирене е от Щъркелово гнездо.
- 250 мл топла вода
- 3 яйца
- 300 г кисело мляко
- 1 к.л. сода за хляб
- 1 кубче прясна мая
- 7 с.л. олио
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. сол
- 700 г брашно
- 250-300 г сирене
- 50 г разтопено краве масло
Приготвяне:
- Маята се разтваря в топлата вода със захарта, добавят се 5-6 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
- В голяма купа се сипва пресятото брашно.
- Прави се кладенче, в което се слагат леко разбитите яйца, олиото, солта и разбърканата с киселото мляко сода.
- Добавя се и маята.
- Всичко се разбърква до получаване на много гъсто и лепкаво тесто.
- Купата се покрива с чиста кърпа и тестото се оставя да втаса.
- Правоъгълна тава (голяма с размер 25/40 см) или друг вид голяма тава се намаслява по дъното и стените или се покрива с хартия за печене.
- Половината тесто се изсипва вътре и с намаслени ръце (защото е много лепкаво) се разстила равномерно. Поръсва се натрошеното сирене и се залива с разтопеното масло.
- Отгоре се изсипва останалото тесто и отново с намаслени ръце се покрива пласта сирене.
- Пече се на 170* като фурната не се загрява предварително.
13. Като се извади от фурната се напръсква с вода, за да омекне, покрива се с чиста кърпа и се оставя 15 минути да си почине.
*Може да се направи и на половина ,като се разделят продуктите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар