Рецептата видях от Arabic-food и веднага реших да я приготвя,наподобява нашата селска манджа с яйца или пък яйцата по панагюрски с тази разлика ,че не се спускат във вода с оцет ,а в доматен сос с много ароматни подправки и люто,по желание може да се поръси с натрошено сирене.Има вариант с лук и друг с чесън.Този ще е с чесън,който ще придаде доста пикантен аромат,заедно с другите екзотични подправки.Ако не са подправките няма да е същото,т.е.няма да е по "арабски".Ето и самата рецепта,доколкото успях да си преведа:
Продукти за 4 порции:
- 4 яйца
- 1 зелена чушка
- 1 люта червена чушка-чили
- 2 скилидки чесън
- 4 червени домата-нарязани на кубчета
- малко вода (ако ще се ползват домати отконсерва не е необходимо)
- 2 суп.л. зехтин
- 2 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- мащерка
Ще добавя:
- бахар на зърна
- кориандър на зърна
- кимион на зърна
- сирене за поръсване-по желание
- ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
В мазнината се запържва чесъна и чушката и подправките,след което и доматите+вода (или консервирани без вода)поръсва се с червен пипер.
След около 5-10 мин. се чукват яйцата ниско долу ,за да не спука жълтъка и се задушават под капак за 1-2 мин., и се маха за да се запече на котлона,да остане на мазнина.
Сервира се със ситно нарязан магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар