Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Шакшука - Яйца по арабски




Рецептата видях  от Arabic-food и веднага реших да я приготвя,наподобява нашата селска манджа с яйца или пък яйцата по панагюрски с тази разлика ,че не се спускат във вода с оцет ,а в доматен сос с много ароматни подправки и люто,по желание може да се поръси с натрошено сирене.Има вариант с лук и  друг с чесън.Този ще е с чесън,който ще придаде доста пикантен аромат,заедно с другите екзотични подправки.Ако не са подправките няма да е същото,т.е.няма да е по "арабски".Ето и самата рецепта,доколкото успях да си преведа:


Продукти за 4 порции:


  • 4 яйца 
  • 1 зелена чушка
  • 1 люта червена чушка-чили
  • 2 скилидки чесън
  • 4 червени домата-нарязани на кубчета
  • малко вода (ако ще се ползват домати отконсерва не е необходимо)
  • 2 суп.л. зехтин
  • 2 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • мащерка
Ще добавя:

  • бахар на зърна
  • кориандър на зърна
  • кимион на зърна

  • сирене за поръсване-по желание
  • ситно нарязан магданоз


Приготвяне:

В мазнината се запържва чесъна и чушката и подправките,след което и доматите+вода (или консервирани без вода)поръсва се с червен пипер.
След около 5-10 мин. се чукват яйцата ниско долу ,за да не спука жълтъка и се задушават под капак за 1-2 мин., и се маха за да се запече на котлона,да остане на мазнина.
Сервира се със ситно нарязан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар