Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

петък, 2 януари 2015 г.

Вит зелник с точени кори


И в сезона на киселото зеле,немога да не приготвя зелник.
Пригответе и Вие,с хрупкава коричка,идеален за закуска,обяд ,че и вечеря с предпочитана напитка в тези студени зимни дни. :)



 Продукти:


  • 2 ч.ч. пресято брашно (400 гр.)
  • 1/2 куб. прясна мая
  • сол на вкус
  • 1 с.л. захар


  • около 500 гр. кисело зеле
  • около 100 мл. олио и свинска мас (смесени)
  • 2-3 стръка праз лук (или 1 гл. стар)
  • червен пипер
  • подправки на вкус


  • разбит жълтък+вода+олио



Приготвяне:


  1. Замесва се меко и еластично тесто от брашното,маята,солта,захарта и вода.
  2. Оставя се на топло да втаса,след което се дели на топки,колкото юмрук и отново втасват.
  3. Всяка топка се разточва и се слага плънка,приготвена,като лука-нарязан на ситно се запържва в мазнината,прибавя се ситно нарязаното и отцедено зеле,червен пипер и подправки по ваш вкус,оставя се около 5 мин. и се отстранява,за да изстине.
  4. Навива се на руло и се реди в намазнена тава,така се прави и с останалите топки.
  5. Намазва се с разбит жълтък смесен с малко вода и олио.
  6. Оставя се да втаса около половин до един час.
  7. Пече се в предварително загрята фурна до златисто.














2 коментара: