И в сезона на киселото зеле,немога да не приготвя зелник.
Пригответе и Вие,с хрупкава коричка,идеален за закуска,обяд ,че и вечеря с предпочитана напитка в тези студени зимни дни. :)
- 2 ч.ч. пресято брашно (400 гр.)
- 1/2 куб. прясна мая
- сол на вкус
- 1 с.л. захар
- около 500 гр. кисело зеле
- около 100 мл. олио и свинска мас (смесени)
- 2-3 стръка праз лук (или 1 гл. стар)
- червен пипер
- подправки на вкус
- разбит жълтък+вода+олио
Приготвяне:
- Замесва се меко и еластично тесто от брашното,маята,солта,захарта и вода.
- Оставя се на топло да втаса,след което се дели на топки,колкото юмрук и отново втасват.
- Всяка топка се разточва и се слага плънка,приготвена,като лука-нарязан на ситно се запържва в мазнината,прибавя се ситно нарязаното и отцедено зеле,червен пипер и подправки по ваш вкус,оставя се около 5 мин. и се отстранява,за да изстине.
- Навива се на руло и се реди в намазнена тава,така се прави и с останалите топки.
- Намазва се с разбит жълтък смесен с малко вода и олио.
- Оставя се да втаса около половин до един час.
- Пече се в предварително загрята фурна до златисто.
Чудесен е този зелник! За много години!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!За много години!:)
Изтриване