Лазаня (на итал.: lasagne) е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка (обичайно от домати, месо, спанак и др.) и е покрита със сос бешамел и пармезан.
В Лигурия към каймата за лазаня започват да добавят и сос песто (традиционен италиански сос от зехтин, босилек и сирене).Първите ястия, наречени „лазаня“, започват да се приготвят в региона Емилия-Романя, но впоследствие това ястие придобива голяма известност и става популярно не само в Италия, но и в целия свят. Първите лазани се приготвяли в специални пещи и в тави без дръжки, в които поставяли слоеве тънко тесто, редувано с кайма и пармезан.
Тестото за лазаня се приготвя по същата технология, както за приготвяне на макарони. Избира се брашно, произведено изключително от твърди видове пшеница. За да стане тестото зелено, към него при приготвянето му се добавя спанак.
Съвременната лазаня се приготвя, по правило, от 6 слоя тесто, при това на всеки слой тесто се поставя плънка от месна смес, гъби, зеленчуци, а отгоре — слой сирене и няколко парчета масло, след което се запича.
източник
Продукти:
- 300 г кори за лазаня
- За соса Болонезе:
- 1/2 кг кайма
- 800 г домати
- 1 морков
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 150 мл. червено вино
- 1 ч.л. риган
- 1 щип. черен пипер
- сол
- 1 с.л. олио
- За соса Бешамел:
- 1/2 л. прясно мляко
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. масло
- 1 щип. бял пипер
- сол
- 100 г кашкавал
- 2 стръка босилек
- 300 г кори за лазаня
- За соса Болонезе:
- 1/2 кг кайма
- 800 г домати
- 1 морков
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 150 мл. червено вино
- 1 ч.л. риган
- 1 щип. черен пипер
- сол
- 1 с.л. олио
- За соса Бешамел:
- 1/2 л. прясно мляко
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. масло
- 1 щип. бял пипер
- сол
- 100 г кашкавал
- 2 стръка босилек
Приготвяне:
- Първо се приготвя сосът Болонезе.
- За целта лукът (1 глава) и морковът (1 бр) се нарязват на малки кубчета и се запържват в сгорещеното олио (1 с.л.), заедно със счукания чесън (4 скилидки).
- Щом омекнат, се добавя каймата (1/2 кг) и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи. След това се добавят доматите от консерва, заедно със сока им (800 г) и червеното вино (150 мл.).
- Сосът се подправя със сол, черен пипер (1 щип.), риган (1 ч.л.) и се оставя да къкри на тих огън около 40 минути или докато почти цялата течност не се изпари.
- Щом сосоът Болонезе е готов, корите за лазаня започват да се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат със сос Болонезе.
- Следва още един ред кори и отново сос Болонезе.
- Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с кори за лазаня. Лазанята се залива със сос Бешамел, като той се приготвя по следния начин - в дълбок тиган се запържва брашното (2 с.л.) в разтопеното масло (2 с.л.) за минута.
- След това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко (1/2 л.).
- Сосът къкри на тих огън, докато се сгъсти.
- Овкусява се със сол и бял пипер.
- С него се залива лазанята и се поставя във фурна с температура 180 градуса.
- Пече се около 40 минути или докато при пробождане с вилица или клечка се установи, че корите за лазаня за омекнали напълно.
- Малко преди лазанята да е напълно готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал (100 г) и се връща обратно във фурната, за да се разтопи и позлати кашкавалът.
- Лазанята се поднася гореща, нарязана на квадратни порции, като по желание се декорира с връхчета пресен и ароматен босилек.
Източник |
Много вкусно изглежда лазанята! Разкош! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! :)
Изтриване