Продукти:
- 500 гр. точени кори
- 350 гр. сирене
- 200 гр. спанак
- 1/2 ч.ч. олио + 75 г масло
- Млечна смес:
- /Сместа не трябва да е рядка,а по скоро с консистенцията на боза/
- 250 г кисело мляко
- 4 бр. яйца
- 8 с.л. брашно
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. равна сол
- 1/2 ч.л. сода
- 125 мл прясно мляко /може и по-малко/
*Може и да се смесят сиренето,спанака и млечната смес.
Приготвяне:
- Олиото и маслото се разбъркват на котлона в канче така, че да се получи хомогенна смес.
- Всички продукти за млечната смес се разбъркват в купа така, че да се получи хомогенна смес.
- Баницата се реди - взима се една кора и с лъжица се поръсва небрежно отгоре с млечната смес, а след това и с разтопената мазнина от олио и масло. Слага се върху него друг лист, който пак се поръсва с млечната смес и мазнина, но тук се добавя върху тях и малко сирене и спанак (нарязан).
- Двете кори лист се навиват на руло (фитил) и се слагат в тавичка намазана с олио, като фитилчето се навива на охлювче в средата на тавичката.
- Така продължава реденето ,докато не се запълни тавата.
- Добре е баницата така да се реди, че да е по-рехава, т.е. да не са много плътно корите ,защото бухва докато се пече.
- Вече наредена баницата се залива с млечната смес отгоре - но много умерено.
- Оставя се за 10-15 минути и след това се пече в загрята фурна на 180 С на горен и долен реотан.
- Щом се зачерви баницата е готова.
- Изважда се и още топла, върху нея се слага кърпа и поръсва с вода да се задуши за да остане мека /по желание/.
Няма коментари:
Публикуване на коментар