Хармония в кухнята . . . с Яни
Хармония в кухнята . . . с Яни
Pages
▼
Pages - Menu
▼
Pages - Menu
▼
петък, 23 март 2018 г.
Панакота с портокал
Панакота (PANNA COTTA)
Крем панакота, е традиционен италиански крем на млечна основа.Лесен и много приятен за приготвяне десерт.Този деликатен бял крем тръгва от Северна Италия преди повече от век, за да се превърне в една от основните техники в съвременната кулинария. Буквално преведено panna cotta означава варен крем (варена сметана).
Продукти:
500 грама сметана /подходяща за термична обработка/
200 мл. прясно мляко
100 грама захар
1 есенция ванилия
10 грама желатин
100 мл. вода
5 портокала
2-3 с.л. захар
5 грама желатин
Приготвяне:
Сметаната+млякото+захарта,се бъркат на котлона,до разтопяване на захарта и се маха.Ароматизира се с ванилията.Във водата (100 мл.) се слага (10 грама) желатин,разбърква се и се оставя да набъбне,после се разтопява на водна баня или в МВ за 10 сек. (не трябва да завира).Втечнения желатин се прибавя в топлата сметана.Разбърква се и се разпределя във форми или чашки,но не догоре.Оставя се в хладилник за няколко часа (може и във фризер на решетка за кратко,после в хладилник).Сока на 4-5 портокала се минава през цедка,слага се в малък съд и се затопля на котлона,заедно с 2-3 супени лъжици захар, докато се разтопи.Към портокаловия сок се прибавя (5 грама) желатин - предварително е накиснат да набъбне с 3 лъжици вода и след това втечнен.Когато сметаната е желирала в хладилника,купичките се изваждат и портокаловият сок се излива върху всяка купичка. Може да се сложи по някое тънко резенче портокал, преди да се залее. Отново се прибират в хладилника да се охлади и да желира напълно.Преди да се сервира, всяка купичка се потопява за секунди в съд с гореща вода и панакотата се обръща в чинийка,но може да се сервира и направо в чашки,така се виждат шарките.
Няма коментари:
Публикуване на коментар