Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

петък, 24 август 2018 г.

Сочен кекс с масло и карамелизирани орехи


Много пухкав и сочен кекс с масло и карамелизирани ядки

Продукти:

яйца - 5 бр.
захар - 1 1/2 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
ванилия - на прах или канела
какао - няколко с.л. (на прах)
орехи - 50 г наситнени или др. ядки
захар - 100 г, за карамелизиране
масло - за намазване, със стайна температура


Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. Прибавя се разбърканото киселото мляко, в което е прибавена содата. След това се слага олиото и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите.

Разбърква се внимателно до хомогенна смес. По желание се разделя на две части, като само в едната се прибавят няколко супени лъжици какао.

Форма за кекс се намазва обилно с маслото и се посипва с кристална захар или предварително приготвен и смлян гриляж /крокан/ от орехите.

За него захарта се карамелизира, сипват се орехите, разбърква се и се отстранява от огъня. Изсипва се веднага в намаслена тава. След като изстине се наситнява, смила и използва.

Двете смеси се редуват във формата. Фурната се загрява на 250 градуса, формата се слага и температурата се променя на 200 градуса. Така се пече за около 5-10 минути на горен и долен реотан.

След това се пече само отдолу на 180 градуса за около 20-30 минути, след това на горен и долен реотан още 5-10 минути до суха клечка.

По желание се прави заливка от разтопен шоколад + 1-2 с.л. олио.



Няма коментари:

Публикуване на коментар