Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

събота, 4 август 2018 г.

Торта Магнетен с малинова глазура



Продукти:

Блат
яйца-5 бр.
масло-60 г
захар-120 гр.
ванилия-1 пакетче
лимон-1/2 бр. ,кората
какао-2 с.л.
вода-2-3 с.л.,гореща
брашно-80 гр.

Крем
жълтъка-4 бр.
прясно мляко-1 литър
захар-12 с.л.
брашно-8 с.л.
лимон-1/2 бр. ,кората
ванилия-1 пакетче
бял шоколад-100 гр.
черен шоколад-100 гр.
течна сметана-100 мл.

Малинова глазура
малини-200 гр.,пресни или замразени
захар-100 гр.
ром-2 с.л.
желатин-1/2 с.л.
вода-1/2 малка кафена чаша

Сироп
ром-3 с.л
вода-1/2 кафена чаша .


Гриляж
орехи-50 гр.
захар-100 гр.


Още
течна сметана-100 мл.,за украса

Приготвяне:

За блата,яйцата се делят на белтъци и жълтъци.Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол,постепенно се добавя от захарта и се разбива докато стане на сняг и спокойно може да обърнете купата,не трябва да пада.Към тях се прибавят жълтъците,разтопеното масло,коричките от лимон и пресятото брашно.Разбърква се внимателно.Сместа се дели на две части,в едната се слага предварително разтвореното какао в горещата вода,другата се оставя така бяла.В тавата от фурната се поставя хартия за печене,в половината на тавата се изсипва бялата смес,в другата половина кафявата.Внимателно се заравнява и се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна,около 15 минути.
После се разрязва на 4 ленти по дължина.
За крема,в тенджера с незалепващо покритие ,където ще се вари крема се слагат захарта,брашното,лимоновите корички,ванилията.Налива се малко от прясното мляко и се разбърква добре докато стане гладка смес,прибавят се жълтъците и отново се разбърква.Прибавя се останалото мляко и се слага на умерен котлон,като се разбърква непрекъснато,докато се сгъсти.Крема се слага в две купи,в едната се слага белия начупен шоколад,в другата черния.Разбърква се докато се разтопят шоколадите.Отгоре се намазват с краве масло,за да не хващат кора и се оставят да изстинат,след това се разбиват за кратко.После се разбива сметаната и се разделя по равно в двата крема и се смесват добре.
За сиропа,всичко се слага на котлона за 1 минута и после се охлажда.
За гриляжа,в незалепваща тенджера се карамелизира захарта,после се слагат орехите,разбърква се и се отстранява от котлона.Изсипва се веднага върху намазнена тава и се охлажда.После се блендира или нарязва на по едро.
За малиновата глазура,малините се пасират и слагат със захарта и рома на котлона,до леко сгъстяване.Желатинът се смесва с водата и се оставя да набъбне,после се разтопява на водна баня и се прибавя към малините,разбърква се.
Сглобяването,взима се лента от блата,сиропира се и се слага от крема.Навива се на руло,изправя се и се слага на поднос.Така се прави и с другите ленти,като се навиват покрай първата.Намазва се с крема отвсякъде.Отстрани се панира с гриляжа.Сметаната за украса се разбива и се шприцоват розички отгоре.Посредата се излива малиновата глазура.









Няма коментари:

Публикуване на коментар