Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

сряда, 6 януари 2021 г.

Торта Бяла Неделя

 




Мини торта Бяла Неделя 

Продукти:

За блата:
4 с.л. брашно 
4 яйца
4 с.л.  захар
1/ 2 пак. бакпулвер от 10 грама
2 ч.л.  какао 

за масления крем:
250 мл. прясно мляко 
100 гр. захар
45 гр.  брашно
13 гр. царевично нишесте натурално 
50 гр. краве масло 
есенция ванилия

За сметановия крем:
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. захар

за крокана:
150 гр. захар
50 гр. орехи

за сиропа:
75 гр. захар
150 мл. вода
есенция ванилия 

за белия шоколадов сос:
50 мл. сладкарска сметана 
10 гр. захар
13 гр. краве масло 
50 гр. бял шоколад 

за декорация:
разтопен черен шоколад 


Приготвяне:

За блата,яйцата се отделят на жълтици и белтъци.
В суха купа се разбиват белтъците и 1 лъжица от захарта на твърд сняг.
В друга купа се разбиват жълтиците с останалите 3 лъжици от захарта. 
Жълтъците се прибавят към белтъците, към тях се прибавят пресятите 
брашно,бакпулвер и какао .Разбърква се внимателно и се изсипва във форма около 20 см. с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 170-180 * С, около  25-30 минути или до суха клечка.Охлажда се и се разделя на 3 платки.

За масления крем, се отделя част от млякото и се смесва с брашното и нишестето .Останалото  мляко и захар се слагат на котлона.След като заври се прибавя брашнената смес ,като се разбърква непрекъснато до сгъстяване. Отстранява се от котлона и леко се охлажда ,прибавя се маслото и ванилията ,разбива до пухкав крем. 

За сметановия крем,сметаната се разбива със захарта до пухкав крем.

За сиропа,водата и захарта се кипват за 1-2 минути на котлона,прибавя се ванилия.

За крокана,в подходящ съд с дебело дъно или незалепващо покритие се карамелизира захарта,прибавят се орехите. Разбърква се за 10-15 секунди и веднага се изсипва в намазнена тава. Оставя се да изстине и се начупва на парчета. Смила се в кухненски чопър или се начуква и нарязва на ситно.Освен като пълнеж който слагаме на две места ,оставяме и за паниране на тортата отстрани.

 За белия шоколадов сос,всичко се смесва в касерола и се загрява ,докато се разтопи,след това се охлажда на стайна температура. 


Сглобяване: В подходяща форма се слага първата платка,сиропира/  трампира се,слага се масления крем,поръсва се равномерно с крокан; 
втора платка,сиропира се,слага се сметанов крем,крокан и третата платка ,която се сиропира и навсякъде се зафилва /заглажда със сметанов крем. Оставя се и за украса от него.
Отстрани се панира с крокана.
Правят се розички или друг вид украса със сладкарски шприц.
В средата се сипва белия шоколадов сос.
 За декорация,се правят линии от черния шоколад с предварително направен корнет/фунийка от хартия за печене. След това с помощта на дървено шишче се разнасят надолу и нагоре.
Прибира се в хладилник за няколко часа.






 
 







 





1 коментар: