Много меки и пухкави козунаци.
Продукти за 2 козунака:
3 яйца + 1 жълтък ( белтъка за намазване преди изпичане )
130 грама захар
1 с.л. ракия
1/2 ампула есенция лимон
1 ч.л. сол
650-680 грама брашно за баница или козунак
( с висок % белтъци и влакнини )
кората на 1 лимон
200 мл. прясно мляко , леко топло
2 пакетчета суха мая на Д-р Йоткер от по 7 грама всяко
50 мл. олио
50 грама краве масло
* (Може и само с краве масло 1 пакетче от 125 гр.)
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта с помощта на миксер, прибавят се есенцията,ракията,лимоновите корички, млякото,солта, половината мазнина /предварително смесени/.
В съда на пекарната се сипва яйчената смес,отгоре 2/3 от пресятото брашно и сухата мая. Включва се на програма Тесто за 15 минути, и се добавя брашното постепенно, до образуване на гладко и меко тесто. След като минат 15-те минути се пуска отново на 15 минути и постепенно и бавно се прибавя останалата заделена мазнина. Оставя се да меси ,докато приключи програмата ( моята 1,30 ч. )
След това се изважда на работния плот и без да се премесва се разделя на 2 части за два козунака в правоъгълни форми.
Едната част се разточва на правоъгълник,намазва се с кравемасло, слага се пълнеж от локум - портокалов,поръсва се и с пудрата захар от кутията и се навива на руло,краищата се прищипват с пръсти ,за да не се развие. Преговаря се на две и се усуква като спирала. Поставя се във формата на хартия за печене.
Другата част от тестото ,се прави по същия начин,като след разточване се намазва с краве масло ,поръсва се с натрошен тъмен шоколад навсякъде и се навива,усуква и преговаря на две,двата получили се фитила се срязват през средата и стават четири,сплитат се на плитка и се поставят във формата.
Двата козунака се пекат на 150-160*С с вентилатор около 40 минути, 10 минути преди времето се поставя ал. фолио или когато коричката стане златиста.
След изваждане от фурната се намазва със захарен сироп приготвен в микровълновата- 3 с.л. захар и 4 с.л. вода. Намазват се с него и се поръсват с кристална захар.
Поставят се на решетка да се охладят.
Хармония в кухнята с Яни
Няма коментари:
Публикуване на коментар