Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

сряда, 3 април 2013 г.

Кашкавалена пита (Кашкавалник)

Продукти:

  • 1 кг. брашно
  • 5 яйца
  • 500 мл. прясно мляко
  • мая
  • 300 гр. кашкавал
  • 250 гр. масло (олио)
  • по 1 с.л. сол,
  • олио,захар,кисело мляко


Приготвяне:





  1. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче.
  2. Вътре добавяме яйцата /4+1 белтък/,300 мл мляко в което е разтворена маята /останалото е за доливане ако тестото стане много твърдо/,солта ,захарта, киселото мляко, олиото и замесваме тестото.
  3. Получава се твърдо тесто, така, че доливаме мляко, докато се получи средно твърдо.
  4. Месим около 20 мин. докато омекне, бием около 20-30 пъти в плота и оставяме да втаса. 
  5. След като втаса разделяме тестото на три топки и оставяме да почине.
  6. През това време си рендосваме кашкавалът и го разделяме на три части.
  7. Мекото масло разделяме също на три части. 
  8. От починалото тесто точим три еднакви кори.
  9. Вземаме първата и разпределяме 1 част от кашкавалът и 1 част от мекото масло върху нея.
  10. Слагаме втората върху първата и по същият начин разпределяме маслото и кашкавалът.
  11. Накрая третата кора и завършваме с маслото и кашкавалът.
  12. С трите кори една върху друга завиваме  руло.
  13. Хващаме двата края и издърпваме да се издължи и опъне.
  14. Захващаме двата края един за друг.
  15. Преместваме ги в тава предварително намаслена и поръсена с брашно и оставяме пак да втаса.
  16. Когато е готово мажем с оставеният жълтък и поръсваме с настърган кашкавал.
  17.  Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса около час.