- 1 кг. брашно
- 5 яйца
- 500 мл. прясно мляко
- мая
- 300 гр. кашкавал
- 250 гр. масло (олио)
- по 1 с.л. сол,
- олио,захар,кисело мляко
Приготвяне:
- В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче.
- Вътре добавяме яйцата /4+1 белтък/,300 мл мляко в което е разтворена маята /останалото е за доливане ако тестото стане много твърдо/,солта ,захарта, киселото мляко, олиото и замесваме тестото.
- Получава се твърдо тесто, така, че доливаме мляко, докато се получи средно твърдо.
- Месим около 20 мин. докато омекне, бием около 20-30 пъти в плота и оставяме да втаса.
- След като втаса разделяме тестото на три топки и оставяме да почине.
- През това време си рендосваме кашкавалът и го разделяме на три части.
- Мекото масло разделяме също на три части.
- От починалото тесто точим три еднакви кори.
- Вземаме първата и разпределяме 1 част от кашкавалът и 1 част от мекото масло върху нея.
- Слагаме втората върху първата и по същият начин разпределяме маслото и кашкавалът.
- Накрая третата кора и завършваме с маслото и кашкавалът.
- С трите кори една върху друга завиваме руло.
- Хващаме двата края и издърпваме да се издължи и опъне.
- Захващаме двата края един за друг.
- Преместваме ги в тава предварително намаслена и поръсена с брашно и оставяме пак да втаса.
- Когато е готово мажем с оставеният жълтък и поръсваме с настърган кашкавал.
- Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса около час.