Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

неделя, 12 януари 2014 г.

Болярски тутманик

Продукти:

1,5 кг. брашно
30 гр. мая
1 ч.л. захар
1 ч.ч. свинска мас
1/2 пак. краве масло
1 малка бутилка газирана вода
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
500 гр. сирене
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол

Приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса.
Отделяме един жълтък за намазване.
След това замесваме тесто от останалите яйца,киселото мляко,втасалата мая,1 непълна бутилка газирана вода,брашното,хлебната сода и солта.Оставяме тестото да втаса,докато удвои обема си.После разделяме тестото на три части.Всяка част разделяме на три топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора.Разстиламе кората върху намаслена повърхност,поръсваме я с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с натрошено сирене.Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирене.Накрая слагаме третата кора,поръсваме с мазнина и сирене и навиваме руло.По същия начин обработваме останалите две части от тестото.
Така получаваме три рула,които навиваме като спирала в намаслена тавичка.Намазваме с отделения жълтък,който е разбит с малко олио.Оставя се да втаса.Печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна.След като се изпече го завиваме в кърпа за около 15 мин.,за да е мек.