Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

неделя, 26 януари 2014 г.

Египетска торта

снимка-тук



Продукти:


блатовете:
  • 10 белтъка
  • 10 с.л. захар
  • 200 гр смлени орехи (лешници, бадеми)
  • 2 с.л. брашно


 жълтия крем:


  • 500 мл прясно мляко
  • 10 жълтъка
  • 10 с.л. захар 
  • 8 с.л. брашно
  • ванилия
  • 250 гр краве масло (маргарин) със стайна температура 



сметановия крем:


  • 500 мл. течна сметана
  • 6 с.л. захар 


за крокант:


  • 150-200 гр захар
  • 100-150 гр скълцани орехи (изпечени лешници или бадеми) 



Начин на приготвяне:
  1.      Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато получите пухкав "сняг".
  2.  Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа. 
  3. Можете да изпечете един блата в подмазана и набрашнена голяма правоъгълна тава и да го срежете след това на три по ширината  или както аз направих - в три кръгли тавички с диаметър 24 см. 
  4. Печете в загрята на 170 С фурна около 20-25 минути.
  5.    За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на котлона до закипяване. Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. 
  6. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете докато се сгъсти. 
  7. Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете та се охлади напълно. 
  8. Готовият крем трябва да е много гъст.
  9.      Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло докато "побелее" и увеличи обема си. 
  10. Прибавете към него студения жълтъчен крем и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса. 
  11. Оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем.
  12.      За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки. 
  13. Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънак слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно. 
  14. Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него. 
  15. Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема. 
  16. Заделете около 1/4 от него, за да поръсите отгоре готовата торта.
  17.      За втория крем, разбийте течната сметана с предвитената за това захар до сгъстяване. 
  18. Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант и разбъркайте внимателно.
  19. Сега сте готови да я сглобите!
  20. Поставете единия блат върху поднос за торта и намажете с 1/3 от жълтия крем,а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем. 
  21. Повторете това и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани. 
  22. Завършете със сметановия крем най-отгоре. 
  23. Поръсете тортата със заделения крокант. 
  24. Оставете я да пренощува в хладилника. 



източник - тук