снимка-тук |
блатовете:
- 10 белтъка
- 10 с.л. захар
- 200 гр смлени орехи (лешници, бадеми)
- 2 с.л. брашно
жълтия крем:
- 500 мл прясно мляко
- 10 жълтъка
- 10 с.л. захар
- 8 с.л. брашно
- ванилия
- 250 гр краве масло (маргарин) със стайна температура
сметановия крем:
- 500 мл. течна сметана
- 6 с.л. захар
- 150-200 гр захар
- 100-150 гр скълцани орехи (изпечени лешници или бадеми)
Начин на приготвяне:
- Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато получите пухкав "сняг".
- Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа.
- Можете да изпечете един блата в подмазана и набрашнена голяма правоъгълна тава и да го срежете след това на три по ширината или както аз направих - в три кръгли тавички с диаметър 24 см.
- Печете в загрята на 170 С фурна около 20-25 минути.
- За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на котлона до закипяване. Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане.
- Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете докато се сгъсти.
- Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете та се охлади напълно.
- Готовият крем трябва да е много гъст.
- Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло докато "побелее" и увеличи обема си.
- Прибавете към него студения жълтъчен крем и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса.
- Оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем.
- За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки.
- Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънак слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно.
- Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него.
- Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема.
- Заделете около 1/4 от него, за да поръсите отгоре готовата торта.
- За втория крем, разбийте течната сметана с предвитената за това захар до сгъстяване.
- Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант и разбъркайте внимателно.
- Сега сте готови да я сглобите!
- Поставете единия блат върху поднос за торта и намажете с 1/3 от жълтия крем,а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем.
- Повторете това и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани.
- Завършете със сметановия крем най-отгоре.
- Поръсете тортата със заделения крокант.
- Оставете я да пренощува в хладилника.