- - 1 килограм брашно;
- - 500 ml хладка вода;
- - 1 ч.л. сол;
- - 1 с.л. оцет;
- - 1 с.л. олио (за тестото);
- - 300 гр. сирене;
- - 125 гр. краве масло;
- - 100 ml олио.
Разтопете 100 гр. масло и 100 ml олио и ги оставете да се охладят. От брашното, водата, солта, оцета и една супена лъжица олио замесете меко тесто. След това го разкъсайте на около 10-на топки. В някои рецепти ще прочете за 20 топки в други за не знам колко си, обаче да ви кажа колкото ви се играе толкова направете.
Поставете топката с тесто между двете си длани и започнете да правите кръгообразни движения. Така тестото се доомесва и оформя като топка. | |
Доомесените и оформени топки натопете в сместта от масло и олио и оставете около 15 - 20 минути да се отпуснат.
| |
Вземете една от топките и с леко приглаждане с намаслени ръце я "разтеглете". Ако сте свикнали да разтегяте с пръсти, направете го по вашия начин.
| |
Разточете сравнитетелно тънка кора. И да се накъса не се притеснявайте, това въобще не е фатално.
| |
Поръсете разтеглената кора със сместта от масло и олио, в която са престояли корите и поръсете със сирене.
| |
Започнете да сгъвате кората на пакет. Първо от едната страна. | |
После от другата. | |
После отгоре и отдолу. Обърнете внимание, че горе в дясната част на снимката вече стои готова намазаната с масло хартия за печене, в която ще изпека тутманика. Прехвърлете временно "пакетчето" там и се захванете със следващата кора.
| |
Като разтеглите и поръсите с масло и сирене следващата кора, поставете върху нея "пакетчето" от предходните кори с дъното нагоре" и започнете и тази кора да я затваряте като пакет. Така постъпете с всичките кори.
| |
Като привършите с корите прехвърлете цялата бохча (пакет) от корите заедно с хартията за печене в тавата и с ръце я "разпънете" да заеме цялото пространство.
| |
Накрая "набучете" парченца масло отгоре.
| |
Печете тутманика на 200 градуса първо отдолу за около 20 минути. После пуснете и отгоре и отдолу и печете докато се зачерви хубаво.
|