Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

сряда, 22 януари 2014 г.

Кодрит кадир - /арабска торта с крем карамел/

източник - тук

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :


ЗА КРЕМ КАРАМЕЛА:


  • 200 гр. захар
  • 6 бр. яйца
  • 900 мл. прясно мляко
  • 1 капсула ванилия


ЗА БЛАТА:


  • 1 бр. яйце
  • 100 мл. прясно мляко
  • 100 гр. захар
  • 100 мл. олио 
  • 3 с.л. какао
  • 100 гр. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер


ЗА КАРАМЕЛА:


  • 10 с.л захар


 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :


Карамелизирайте 10 -те супени лъжици захар.Разпределете го на дъното на кексова форма.
Оставете го на страна да изстине и да се втвърди.
В купа разбийте до побеляване яйцата и захарта.
Прибавете прясното мляко и ванилията,разбъркайте добре.Излейте върху вече добре изтиналия карамел.
От продуктите за блата пригответе кексово тесто.
Излейте го на тънка струя върху сместа на крем карамела.Ако е в тавичка,излейте сместа точно в средата на съда,ако е кексова форма с кръгови движения разпределете сместа пак в средата.
Не се притеснявайте,че двете смеси ще се смесят или,че някъде сте сипали повече смес ...
 При самото печене,сместа изплува на повърхноста и се разпределя равномерно!
Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща,а и не трябва да завира при печенето.Ако това започне да се случва - няма страшно ! Просто долейте малко студена вода.
Ако допуснете да ви заври водата,карамела ще стане на шупли,но това няма да повлияе на вкуса на сладкиша! :)
Печете на 160 градуса за около 50-60 минутки.
Изключвате фурната,вадите сладкиша заедно с тавата и го оставяте да изстине.Вече изстинал добре -покрийте го със фолио и го приберете в хладилника за една нощ заедно с тавичката с вода.
След като го извадите от хладилника - внимателно освободете страните,ако е залепнало и го обърнете в поднос.Карамеленият сироп бавно се стича и напоява блата.