Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

петък, 30 май 2014 г.

Индийски питки или Пърленки с масло

*Натиснете снимката за по-голям размер

Продукти:


  • 1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно и допълнително в чиния
  • сол
  • вода
  • 1 каф.л. суха мая /не е задължителна/
  • кимион на зърна
  • олио 
  • краве масло за намазване

Приготвяне:

Замесва се меко тесто от брашно,сол /мая/ и вода.
Разделя се на топчета и се оставя за 20-25 мин. да се отпусне.
След това с ръце или с точилка се разточва,от едната страна се намазва с олио с  помощта на четка,после се "топва" в брашното да полепне.
Нагъва се на хармоника и след това на охлюв,който се топи  в кимиона и отново се разточва много тънко.
Следва изпичането,то става по няколко начина: на тиган,на фурна,на скара,на сач и оригиналното е Тандур


Тандур 

е цилиндрична глинена фурна, използвана за печене и приготвяне на храна. Тандурът се използва за готвене в  Азербайджан, Индия, Турция, Иран,Армения, Грузия, Пакистан, Узбекистан, Афганистан, на Балканите, в Близкия Изток и Централна Азия, а също и в Бирма и Бангладеш.
Az Tandoor e-citizen.jpg
Уикипедия
Топлината за тандура традиционно се получава чрез изгаряне на дървени въглища или дърва за огрев, горящи вътре в самия тандур, като по този начин храната се приготвя на открит огън. Температурата в тандура може да достигне до 480°C и да остане висока продължително време.




След,като се изпече се намазва с краве масло и се смачква от всички страни.


Идеята за вкусните питки е от: тук

Печени тиквички с доматен сос



Продукти:

  • 4-5 тиквички
  • сол
  • олио
  • малко вода
  • 100-150 гр.  натрошено сирене
  • 3-4 домата-обелени и нарязани на дребно
  • щипка захар
  • зелени подправки
  • 3 скилидки чесън



Приготвяне:

  1. Тиквичките се обелват и нарязват на големи парчета,посоляват се и се поливат с водата и олио.Запичат се във фурната,докато омекнат.Отгоре се слага сиренето и се поливат с доматен сос.
  2. За соса доматите и захарта / и сол на вкус/се слагат на котлона за да изври водата,прибавят се ситно нарязан чесън,накрая подправките.
  3. След,като всичко е в тавата се полива с малко олио и се допича. 




четвъртък, 29 май 2014 г.

Запеканка с тиквички и картофи






Продукти:



  • 2 - 3 тиквички

  • 2 - 3 картофа

  • 1 морков

  • 1 яйце

  • 200 гр. сирене

  • сол

  • черен пипер

  • индийско орехче

  • кориандър

  • чубрица

  • олио



Заливка:



  • 2 яйца

  • 5 - 6 пълни суп. л . кисело мляко+1 к.л. сода бикарбонат

  • 50 гр. кашкавал

  • 100 гр. сирене

  • черен пипер



  • За отгоре тънки резени домат и зелени подправки -копър,магданоз,целина.





Приготвяне:


В йенска тавичка се нарязват картофите и тиквичките на малки 

кубчета,като за мусака.

Моркова се рендосва на едро.Сиренето се натрошава,слагат се 

подправките и 1-то яйце.

Разбърква се и се наливат около 2 ч.ч. вода /да покрие/ и малко 

олио.
Слага се в студена фурна,като се вкл. да се  загрее постепенно,за да не се пукне стъклото.

След,като зеленчука омекне се полива с предварително

 приготвената заливка: Яйцата се разбиват,киселото мляко се разбива в 

купичка да не е на бучки и се слага содата да шупне.

Изсипва се при яйцата,натрошава се сиренето,настъргва се 

кашкавала,слага се и черен пипер.

Преди да стане готово се нареждат кръгчета домат отгоре.

Пече се до златисто.След,като се извади от фурната се поръсва със зелените подправки.




  • Може да се сервира със сос от кисело мляко: няколко лъжици кисело мляко /5-6/ се разбиват прибавя се сол,лимонов сок,малко олио /зехтин/,ситно нарязан копър.









четвъртък, 8 май 2014 г.

Баклава с бутер тесто




Продукти:


2 листа бутер тесто 


плънка-

1/2 ч.ч. захар /може и повече/
1-2 ч.ч. скълцани орехи 
/смесени/

сироп-

2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар
/ малко повече от 1/2 /
1 кап. ванилия на Д-р Йоткер
настъргана лимонова кора



Приготвяне:


Сиропа се приготвя,след което се оставя да се охлади.

В намазнена тава се слага единия лист тесто с вилица или нож се правят дупки.
Върху него се слага от плънката,след което другия лист отгоре.Също се правят дупки.
Нарязва се на парченца.Изпича се в предварително загрята фурна до златиста коричка.
След това веднага се залива със сиропа.



Много бърза,лесна и вкусна!