Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

петък, 30 май 2014 г.

Индийски питки или Пърленки с масло

*Натиснете снимката за по-голям размер

Продукти:


  • 1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно и допълнително в чиния
  • сол
  • вода
  • 1 каф.л. суха мая /не е задължителна/
  • кимион на зърна
  • олио 
  • краве масло за намазване

Приготвяне:

Замесва се меко тесто от брашно,сол /мая/ и вода.
Разделя се на топчета и се оставя за 20-25 мин. да се отпусне.
След това с ръце или с точилка се разточва,от едната страна се намазва с олио с  помощта на четка,после се "топва" в брашното да полепне.
Нагъва се на хармоника и след това на охлюв,който се топи  в кимиона и отново се разточва много тънко.
Следва изпичането,то става по няколко начина: на тиган,на фурна,на скара,на сач и оригиналното е Тандур


Тандур 

е цилиндрична глинена фурна, използвана за печене и приготвяне на храна. Тандурът се използва за готвене в  Азербайджан, Индия, Турция, Иран,Армения, Грузия, Пакистан, Узбекистан, Афганистан, на Балканите, в Близкия Изток и Централна Азия, а също и в Бирма и Бангладеш.
Az Tandoor e-citizen.jpg
Уикипедия
Топлината за тандура традиционно се получава чрез изгаряне на дървени въглища или дърва за огрев, горящи вътре в самия тандур, като по този начин храната се приготвя на открит огън. Температурата в тандура може да достигне до 480°C и да остане висока продължително време.




След,като се изпече се намазва с краве масло и се смачква от всички страни.


Идеята за вкусните питки е от: тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар