Традиционна вита дърпана баница |
Най-популярното ястие в българската кулинария. Векове наред на всеки празник в българския дом баницата е била кралицата на трапезата.С чаша червено вино,чай или айрян,за закуска или за вечеря.В различните краища на страната тя се прави по различен начин.
Продукти:
За тестото:
- 300-400 гр. пресято брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. винен оцет
- 1/4 куб. прясна мая
- топла вода за замесване
- 1 с.л. олио-за намазване на тестото
За пълнеж:
- 100-120 гр. разтопена св. мас или краве масло
- 200-300 гр. натрошено сирене /може и повече/
За намазване:
- 1 разбито яйце
- част от св. мас
Приготвяне:
- От брашното,солта,захарта,оцета,маята и топла вода се замесва еластично тесто.
- Намаслява се с олиото и се дели на 8 топчета.
- Оставят се за 5 мин.,леко да се отпуснат.
- Всяко топче се взема и се разтяга на тънка кора,намазва се с мас и се поръсва със сирене.
- С помощта на предвидена за това покривка или кърпа се навива на руло.
- Първото се навива на охлюв,другите покрай него.
- Така се прави с всички,нареждат се в намаслена тава.
- Намазва се с мас и разбитото яйце.
- Оставя се за 10-15 мин.,да се отпусне.
- Пече се в предварително загрята фурна до златисто.
- След като се опече баницата се поръсва с малки капки вода и се намазва с масло да омекне и се превива в кърпа.
Ами личи си майсторлъка от далеч и аз мога само да те поздравя за това! Велика е тази баница, да знаеш, просто мечта! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного примамлива баница! Рецептата ми дойде като добре дошла. Точно днес търсих рецепти за баница с мая. Незнам дали ще се справя, но ще пробвам :))
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Сега откривам блога и бързам да се черпя с парче от тази така уханна домашна баничка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОхо, каква вкусотия! Страхотна е станала!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи ще се радвам да обменяме вкусни рецепти!Поздрави!:)
ОтговорИзтриване....И меся ,....и точа...,но до сега не съм правила баница с точени от мен кори(:,не знам защо?!
ОтговорИзтриванеЩе взаимствам от твоята рецепта,Тортичке:),прекрасна баница!
Прекрасен понеделник и спорна седмица:)!
Няма по хубаво от това сама да си омесиш и разточиш кори за домашна баница.Опиташ ли веднъж няма да се сетиш за готовите,макар че понякога не ни се меси и прибягваме до готовите.Успех ти желая и да се похвалиш!:)Спорна седмица и на теб!:)
ИзтриванеНаучихме се на леснотия с готовите кори, но с домашно направените вкусът си е съвсем друг! Поздравления!
ОтговорИзтриванеТака си е,вкусът е друг.Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,много бих искала да се пробвам да направя тази баница,бихте ли ми казали орентировачно колко вода трябва да сложа.Благодаря.
ОтговорИзтриване