Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

събота, 27 септември 2014 г.

Вита дърпана баница с мая-2

Традиционна вита дърпана баница

Най-популярното ястие в българската кулинария. Векове наред на всеки празник в българския дом баницата е била кралицата на трапезата.С чаша червено вино,чай или айрян,за закуска или за вечеря.В различните краища на страната тя се прави по различен начин.


Продукти:


За тестото:


  • 300-400 гр. пресято брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. винен оцет
  • 1/4 куб. прясна мая
  • топла вода за замесване
  • 1 с.л. олио-за намазване на тестото

За пълнеж:
  • 100-120 гр. разтопена св. мас или краве масло
  • 200-300 гр. натрошено сирене /може и повече/
 

За намазване:

  • 1 разбито яйце
  • част от св. мас




Приготвяне:


  1. От брашното,солта,захарта,оцета,маята и топла вода се замесва еластично тесто.
  2. Намаслява се с олиото и се дели на 8 топчета.
  3. Оставят се за 5 мин.,леко да се отпуснат.
  4. Всяко топче се взема и се разтяга на тънка кора,намазва се с мас и се поръсва със сирене.
  5. С помощта на предвидена за това покривка или кърпа се навива на руло.
  6. Първото се навива на охлюв,другите покрай него.
  7. Така се прави с всички,нареждат се в намаслена тава.
  8. Намазва се с мас и разбитото яйце.
  9. Оставя се за 10-15 мин.,да се отпусне.
  10. Пече се в предварително загрята фурна до златисто.
  11. След като се опече баницата се поръсва с малки капки вода и се намазва с масло да омекне и се превива в кърпа.








10 коментара:

  1. Ами личи си майсторлъка от далеч и аз мога само да те поздравя за това! Велика е тази баница, да знаеш, просто мечта! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много примамлива баница! Рецептата ми дойде като добре дошла. Точно днес търсих рецепти за баница с мая. Незнам дали ще се справя, но ще пробвам :))
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Сега откривам блога и бързам да се черпя с парче от тази така уханна домашна баничка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Охо, каква вкусотия! Страхотна е станала!

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за милите думи ще се радвам да обменяме вкусни рецепти!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  6. ....И меся ,....и точа...,но до сега не съм правила баница с точени от мен кори(:,не знам защо?!
    Ще взаимствам от твоята рецепта,Тортичке:),прекрасна баница!
    Прекрасен понеделник и спорна седмица:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма по хубаво от това сама да си омесиш и разточиш кори за домашна баница.Опиташ ли веднъж няма да се сетиш за готовите,макар че понякога не ни се меси и прибягваме до готовите.Успех ти желая и да се похвалиш!:)Спорна седмица и на теб!:)

      Изтриване
  7. Научихме се на леснотия с готовите кори, но с домашно направените вкусът си е съвсем друг! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Така си е,вкусът е друг.Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,много бих искала да се пробвам да направя тази баница,бихте ли ми казали орентировачно колко вода трябва да сложа.Благодаря.

    ОтговорИзтриване