Трънка (Prunus spinosa) и Шипка (Rosa canina) |
Трънка
Бодлив, силно разклонен храст с тъмносива кора.
Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни,, назъбени.
Цветовете са най-често единични, бели, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са много.
Плодът е тъмносин със синкав налеп и кисел вкус, костилков.
ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
Цветове:
Плодове:
- захари;
- пактин;
- танини;
- гликозиди;
- багрила и други.
- ДЕЙСТВИЕ:
- противовъзпалително;
- запичащо;
- пикочогонно.
ПРИЛОЖЕНИЕ:Намира приложение при:- колити;
- диарии;
- гастрити;
- бъбречни заболявания;
- кожни заболявания и други.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:В 500 мл вода се слагат 2 супени лъжициот листата или цветоветена растението. Киснат около един час. Прие се по1 чаша три пъти на ден.
Шипка
Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза.
Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина.
Шипката цъфти през месеците май до юли, цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4-6 cm и с по пет венчелистчета.
Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.
ЦАРИЦАТА НА БИЛКИТЕ
Шипката е една от най-познатите и широко използвани билки у нас. Нейното лечебно действие е доказано с годините. Дължи се на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят! Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600мг витамин С (в 100г плод), според други източници - до 2 грама (при определени сортове). В семената се съдържа витамин Е. Високо е съдържанието на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много плодове и зеленчуци.
В традиционната българска народна медицина плодовете от шипка се използват за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, през зимата и в ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.
Плодовете се използват за приготвяне на мармалад, билкови чайове и шипково вино.
Плодовете на шипката могат да се ядат сурови или се използват за приготвяне на сладко и мармалад. От тях може да се приготви и сироп. Сиропът от шипки е особено подходящ за бебетата и малките деца като хранителна добавка.
Цъфти през април-май. Дава плодове през есента, които се берат през октомври-ноември.
Сега е сезона на това богатство пълно с витамини и минерали,които ще ни заредят с енергия.
Продукти за 6 бурканчета:
- ~ 500 гр. трънки
- ~ 100 гр. шипки
- ~ 9 суп.л. кристална захар
- студена вода
Приготвяне:
1. Плодовете се измиват под течаща вода в гевгир.
2. Разпределят се в бурканчетата,прибавя се по 1 1/2 суп.л. захар.
3. Долива се с вода до горната резка на буркана.
4. Затварят се и се варят 10-15 мин.
5. След което се обръщат с капачката надолу и се завиват.
6. На другия ден се обръщат с капачката нагоре.
2. Разпределят се в бурканчетата,прибавя се по 1 1/2 суп.л. захар.
3. Долива се с вода до горната резка на буркана.
4. Затварят се и се варят 10-15 мин.
5. След което се обръщат с капачката надолу и се завиват.
6. На другия ден се обръщат с капачката нагоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар