Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

понеделник, 22 септември 2014 г.

Пържен шаран с царевично брашно



Шаранът (Cyprinus carpio) е една от най-популярните риби у нас, която дори е успяла да пусне дълбоки корени в българските традиции и поверия. Освен, че на празника на Свети Никола обичаме да си хапваме Никулденски шаран, тази риба е на почит по българските трапези целогодишно.
Шаранът е доста мазна и хранителна риба, като количеството мазнини в него зависи от условията и мястото, в които се е развивал. Като повечето риби, шаранът е източник на ценни ненаситени мастни киселини Омега-3, протеини и различни микроелементи, като фосфор.






Продукти:

  • около 1,5 кг. котлети или парчета шаран  
  • 1 ч.ч. или повече царевично брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • 1 лимон
  • сол


Приготвяне:


1.Всяко парче риба хубаво се овалва в царевично 

брашно и се пържи до златисто от двете страни. 


2.Готовата риба се отцежда върху решетка, под 

която има хартия за печене.

3.Хубаво се осолява и поръсва с 

черен пипер и изцеден лимонов сок.



изт.:1 и 2




1 коментар: