Шаранът (Cyprinus carpio) е една от най-популярните риби у нас, която дори е успяла да пусне дълбоки корени в българските традиции и поверия. Освен, че на празника на Свети Никола обичаме да си хапваме Никулденски шаран, тази риба е на почит по българските трапези целогодишно.
Шаранът е доста мазна и хранителна риба, като количеството мазнини в него зависи от условията и мястото, в които се е развивал. Като повечето риби, шаранът е източник на ценни ненаситени мастни киселини Омега-3, протеини и различни микроелементи, като фосфор.
Продукти:
- около 1,5 кг. котлети или парчета шаран
- 1 ч.ч. или повече царевично брашно - за овалване
- олио - за пържене
- 1 лимон
- сол
Приготвяне:
1.Всяко парче риба хубаво се овалва в царевично
брашно и се пържи до златисто от двете страни.
2.Готовата риба се отцежда върху решетка, под
която има хартия за печене.
3.Хубаво се осолява и поръсва с
черен пипер и изцеден лимонов сок.
брашно и се пържи до златисто от двете страни.
2.Готовата риба се отцежда върху решетка, под
която има хартия за печене.
3.Хубаво се осолява и поръсва с
черен пипер и изцеден лимонов сок.
Чудесен е, шаранът е една от любимите ми риби. Поздрави!
ОтговорИзтриване