Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

четвъртък, 28 септември 2017 г.

Самоковска мусака


Много лесно и вкусно ястие.


Продукти:

  • 500 гр. обелени картофи
  • 500 гр. червени домати
  • 4-5 с. л. брашно
  • 4-5 с. л. олио
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 връзка магданоз или копър
1 ч. л. вегета /може и без/
чубрица на вкус

черен пипер
сол на вкус



Приготвяне:

Картофите се нарязват на филийки и леко се запържват в сгорещено олио.
Доматите се нарязват на филийки, овалват се в брашното и също се запържват. 
След това се нареждат в тавичка ред картофи, ред домати.
Подправят се с подправките и се заливат с останалата мазнина и с разбитите мляко и яйца. 
Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване. 
Готовата мусака се поднася със свежа салата според сезона.













понеделник, 25 септември 2017 г.

Пица с луканка,гъби и кашкавал



Продукти:

за тестото:
1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно
2 щипки сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая
3/4 ч.ч. вода
4 с.л. олио

за основата:
1 средно голям обелен и 
нарязан на ситно червен домат
сол на вкус
подправки по желание
1-2 ск. чесън
олио

за гарниране:
колбас /по избор:шунка,луканка,наденица/ 
гъби
чушка
кашкавал
черен пипер
чубрица
босилек


Приготвяне:

Замесвам тестото в хлебопекарната,за 10 мин.,като първо слагам течните,а отгоре сухите съставки,спирам и оставям да втаса за 30 мин.
За основата:домата,подправките,чесъна и 1-2 лъжици олио слагам в купа и пускам на МАХ за 3-4 мин.,в микровълновата,покрито с капак,а може и на котлона,докато се сгъсти.
Продуктите за гарниране се нарязват на малки парченца.
В намазнена тава разстилам тестото,без да го премесвам,намазвам със соса,отгоре слагам колбас,гъби,чушка,подправки,кашкавал.
Фурната загрявам предварително на около 220-240*С и пека около 20-25 мин. или,докато стане златиста.
Готовата пица поръсвам с накъсан пресен босилек.



*Ако ви остане пица от предния ден,може да я претоплите в микровълновата-като я сложите в чиния с кухненска хартия отдолу /за да не се отвърне от парата/ и похлупите с капак,пускате на МАХ за около 1/2 до 1 мин.













http://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=116984

сряда, 20 септември 2017 г.

Торта "Сюрприз"




Продукти за блата:

4 яйца
150 гр. захар
40 мл. олио
10 гр. бакпулвер
130 гр. брашно


Продукти за крема:

500 гр. маскарпоне
150 гр. захар
6 жълтъка
3 белтъка
 по желание 30 гр. какао

Продукти за сиропа:

150 мл. домашен вишнев ликьор или друг по избор
100 мл. кафе или в случая сироп от компот

Допълнително:

1 компот с белени праскови с карамфил

Шоколадова глазура:

1 шоколад
1-2 с.л. олио




Приготвяне:

За блата:Жълтъците се разбиват със захарта,прибавя се олиото и разбитите белтъците с щип. сол и пресятото брашно с бакпулвера.Пече се на хартия във форма с падащо дъно,на 180 гр. до суха клечка.Охлажда се и се разделя на две с назъбен нож.
За крема:Жълтъците се разбиват с захарта,прибавя се маскарпонето и разбитите белтъци с щип. сол,охлажда се.
Сглобяване на тортата:В стъклен поднос се слага блата,сиропира се със сироп от компота и ликьор,крем,плодове от компота,другия блат,сироп,малко крем и шоколадова глазура /начупен шоколад разтопен в микровълновата на 450 вата за около 30 сек.,като се разбърква от време на време/.
Прибира се в хладилник за 1 нощ.

Ако остане крем може да подредете в чаши,помежду им бисквити топнати в сиропа от компот и плодове.











компот от праскова и вишнев ликьор












петък, 8 септември 2017 г.

Домашен крем карамел


Крем карамел - всеки го прави по различен начин,печен в тава /дори без карамела на дъното/ или с други добавки например /тиква,банан.../или в купички,едни затоплят млякото със захарта,други разбиват яйцата със захарта и прибавят студеното мляко,или пък го слагат в предварително загрята фурна или студена,едни с шупли други без,но вкусът е един,а това е моят вариант на приготвянето му.


Продукти:/млякото и яйцата с ,които направих крема бяха направо от хладилника/

За крема:

  • 8 яйца
  • 800 мл. прясно мляко
  • 135 гр. захар
  • есенция ванилия



За карамела:

  • 8 с.л. захар
  • 1 с.л. вода


Приготвяне:



В голяма купа разбивам яйцата и захарта с миксер,прибавям млякото и ванилията,прецеждам през цедка.
В малка тенджерка се слага захарта и водата и се карамелизира до златисто.
Разпределя се по лъжица в купичките,яйчената смес и се пече на водна баня около час на 180-190*С.












неделя, 3 септември 2017 г.

Сочен кекс с ябълки





Продукти:
4 ябълки 
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч.цедено кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
3 ванилии /или кора от един лимон,канела - по ваш избор/

Приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета или рендосайте. Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото,  киселото мляко, брашното с бакпулвера и аромата по избор. Изсипете всичко в намаслена и набрашнена форма или тавичка и печете в предварително загрята до 200° фурна около 40 мин. или докато сладкишът стане готов.Сервирайте охладен.