Хармония в кухнята . . . с Яни
Хармония в кухнята . . . с Яни
Pages
▼
Pages - Menu
▼
Pages - Menu
▼
сряда, 26 декември 2018 г.
Джинджифилово-какаови меденки със захарна глазура
Продукти:
брашно- 248 гр. /2ч.ч./
масло-100 гр.
пудра захар-70 гр. /1/2 ч.ч./
яйца-1 бр.
мед-117 гр. /3 с.л./
цейлонска канела-1/2 ч.л.
какао-3 с.л.,на Йоткер
джинджифил на прах-1 ч.л.
кардамон-2 бр.,зърна
карамфил-3 бр.,зърна
индийско орехче-1/4 ч.л.
сода бикарбонат-1/2 ч.л.
сол-1 щипка
Захарна глазура
белтък-1 бр.
пудра захар-около 200 гр.
степчета за пиене-различни цветове,за оцветяване
Приготвяне:
Медът и маслото се разтопяват в микровълновата на 300 W за 2-3 минути,без да завира.След това леко се охлажда и се прибавя яйцето,разбърква се.В купа се пресява брашното,содата,пудрата захар,какаото.В хаванче се счуква кардомона,карамфила,пресяват се и към тях се прибавят джинджифила,канелата,индийското орехче.Сместа от подправки се прибавя към брашното.Брашнената смес с подправки се прибавя малко по малко към медено-яйчената и се омесва гладко меко тесто.Доизмесва се с 2-3 щипки брашно,колкото да не лепне,повече не се прибавя.Завива се в стреч фолио и се оставя за около 1-2 часа в хладилник,докато тестото се стегне.После се взима част от тестото и се разточва върху леко набрашнен плот ,с точилка до 5 мм,вадят се форми,по желание се използват печати за сладки.Слагат се на хартия за печене,на разстояние една от друга.Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за 12 минути.После се оставят на решетка докато се охладят.Съхраняват се в кутия за сладки на хладно.
След като се охладят се прави глазурата.Белтъкът се разбива с вилица и се прибавя пресята пудра захар,докато се получи гъста смес.След това се разделя на 3 или 4 части и се оцветява с различен цвят степче - около 1-2 кафени лъжички.Разбърква се добре до хомогенна смес.Правят се фунийки от хартия за печене,пълнят се с различен цвят,връхчето се отрязва съвсем малко и се рисуват меденките.Оставя се за няколко часа ,докато изсъхне добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар