Pages

Pages - Menu

Pages - Menu

сряда, 20 май 2020 г.

Сметанова торта с банани и ликьор



Продукти:

Блат
брашно- 1/2 ч.ч.
какао-1/4 ч.ч.
бакпулвер-3/4 ч.л.
сода за хляб- 1 щипка
сол- 1/8 ч.л.
белтъци- 2 бр.
пудра захар- 75 гр.
жълтъци- 2 бр.
ванилов екстракт- 1 ч.л.
олио- 6 с.л.


Сироп
захар-1/3 ч.ч.
вода- 1/3 ч.ч.


Сметанов крем
течна сладкарска сметана- 500 мл.
пудра запар-1/3 ч.ч.


Декорация
по избор- шоколадови бонбони,плодове и др.

Още
млечен ликьор- около 50 мл.,с вкус банан
желатин- 1/2 ч.л. + 1 с.л. вода
банани- 1-2 бр.
шоколад-около 100 гр.,настърган



Приготвяне:

В купа се пресяват сухите съставки - брашно,какао,бакпулвер,сода,сол.
В друга купа се разбиват белтъците на пяна и постепенно се прибавя пудрата захар и се разбива на сняг.
Добавят се жълтъците,ванилията и олиото.
Прибавят се сухите съставки и се разбърква внимателно.
Сместа се прехвърля във форма около 20 см. с хартия за печене.Слага се в предварително загрята фурна на 180*С и се пече за около 25 мин. или до суха клечка.
След това се разрязва внимателно на три платки.

За сиропа,водата и захарта се слагат в касерола на котлона и се варят около 1 мин.

За сметановия крем,сметаната и пудрата захар се разбиват.

Сглобяване на тортата: платка,сироп,крем,кръгчета банан,платка,сироп,крем и т.н.
Зафилва се /измазва се/ навсякъде с крем ,оставя се за декорация.
Панира се отстраните с шоколада и се правят розички от сметановия крем,върху всяка се слага бонбон или др. по избор.
Желатина се разтопява внимателно и се смесва с ликьора,излива се в центъра на тортата.Прибира се в хладилник за няколко часа.





















Няма коментари:

Публикуване на коментар