Моят начин за приготвяне на домашен кашкавал от краве мляко,като съм далеч от технологията за истинския кашкавал,която е по-дълга. Това е вариант за лесен и бърз кашкавал приготвен в домашни условия, а вкусовите му качества са по -добри от купешкия. Също така сме сигурни в неговия състав.
Видео на страницата ми във фейсбук: Домашен кашкавал от краве мляко
Продукти:
5 литра сурово краве мляко
5 с.л. сол
1 с.л. и 1/2 ч.л. лимонена киселина (или това са 13 грама)
19 капки Троянска мая за сирене и кашкавал (или това са 1/4 ч.л.)
Приготвяне:
Прясното мляко се прецежда през ситна цедка в тенджера от неръждаема стомана или емайлирана.
Слага се на котлона и когато заври се прибавя солта. Така ври около 5-6 минути на умерен огън.
Прибавя се маята и се разбърква.
След 10 минути се добавя и лимонената киселина. Разбърква се отдолу нагоре бавно в продължение на 5 минути, докато се пресече.
Отстранява се от котлона и в предварително подготвена пластмасова форма с дупки (моята е от сладолед) отдолу се слага намокрен и изцеден тензух,която се слага в тенджера без да докосва дъното,за да се отцежда. Прехвърля се с решетъчна лъжица и веднага се правят движения с дървена плоска лъжица,които напомнят претриване ,за да не е зърнеста текстурата на кашкавала.
Работи се бързо ,защото се стяга,отгоре се поставя капак (ръба на капака на сладоледената кутия го изрязах, за да влезне в кутията и да уплътни),а отгоре се поставя тежест. Аз сложих 2 кг. (2 пакета с брашно един върху друг). Оставих го така на стайна температура 1 час или докато спре да се изтича.
След това се слага на поднос или друго подходящо,като на дъното се нареждат дървени шишета,за да може да циркулира въздух. Може да се покрие със стреч фолио. Ако има нужда се обръща и от другата страна.
След 1-2 дена е готов за консумация, като колкото повече време стои,толкова по хубав става.
* От 5 литра краве мляко получих 650 грама кашкавал.
Това е моят начин на приготвяне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар