Зелен фасул
Малко информация относно този вкусен зеленчук:
Смята се, че фасулът е едно от най-древните културни растения на планетата, познато в земите на Централна и Южна Америка 3-4 хилядолетия пр.н.е. Той е бил основна и високо ценена храна на индианските племена, населяващи векове наред тези територии. Има достоверни сведения, че фасулът е бил познат в древния Египет, както и в древния Рим, където в негова чест били устройвани пищни празненства.
По съдържание на белтъчни вещества той дели мегдан с месото и дори превъзхожда някои риби. В зрелия фасул се съдържат над 22% лесноусвоими (до 70%) белтъчни вещества, 55% въглехидрати (монозахариди, олигозахариди, нишесте, фибри) и само няколко процента мазнини. Белтъкът на фасула съдържа жизненонеобходимите аминокиселини триптофан, лизин, аргинин, тирозин и метионин. Например аргининът е признат за най-могъщата аминокиселина, чиито заслуги в кардиологията и имунологията са наистина невероятни. В организма тя е един от основните източници на азотен оксид, който е мощен съдоразширяващ фактор.
Палитрата от ценни за организма вещества, съдържащи се във фасула, се допълва от дългия списък от витамини (С, B1, B2, B3, B6, B9), както и от редица микроелементи, сред които особено важните мед, цинк, манган, желязо, фосфор, сяра и др. В частност витамин В3 (ниацин), както и витамин С, се считат за най-ефективните средства за борба на организма с широк кръг заболявания.
Приготвен по този класически начин,няма да сбъркате,хем бързо-хем вкусно.
Продукти:
|
Приготвяне:
- Зеленият фасул се измива и нарязва. Задушават се лукът , морковите и чесънът.
- Щом омекнат, се добавят зеленият фасул и червеният пипер.
- Залива се с малко вода и се оставя да се задуши на слаб огън.
- Овкусява се със сол и пипер.
- Щом сосът намалее, се добавят доматите, нарязани на дребни кубчета или рендосани.
- Разбърква се и когато заври, се сгъстява с брашното, разтворено в малко вода.
- Готви се още няколко минути при постоянно бъркане и накрая се овкусява с чубрица и магданоз.
И аз готвя тази яхния точно по същия начин, поздрави!
ОтговорИзтриванеКласика, класика, ама вкусна:). Чудесно ястие, поздрави!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!:)
ОтговорИзтриване