Blogroll

Добре дошли в моят блог надявам се да ви е интересно!

Pages

сряда, 12 ноември 2014 г.

Яхния от зелен фасул

Зелен фасул

Малко информация относно този вкусен зеленчук:

Смята се, че фасулът е едно от най-древните културни растения на планетата, познато в земите на Централна и Южна Америка 3-4 хилядолетия пр.н.е. Той е бил основна и високо ценена храна на индианските племена, населяващи векове наред тези територии. Има достоверни сведения, че фасулът е бил познат в древния Египет, както и в древния Рим, където в негова чест били устройвани пищни празненства.


По съдържание на белтъчни вещества той дели мегдан с месото и дори превъзхожда някои риби. В зрелия фасул се съдържат над 22% лесноусвоими (до 70%) белтъчни вещества, 55% въглехидрати (монозахариди, олигозахариди, нишесте, фибри) и само няколко процента мазнини. Белтъкът на фасула съдържа жизненонеобходимите аминокиселини триптофан, лизин, аргинин, тирозин и метионин. Например аргининът е признат за най-могъщата аминокиселина, чиито заслуги в кардиологията и имунологията са наистина невероятни. В организма тя е един от основните източници на азотен оксид, който е мощен съдоразширяващ фактор.

Палитрата от ценни за организма вещества, съдържащи се във фасула, се допълва от дългия списък от витамини (С, B1, B2, B3, B6, B9), както и от редица микроелементи, сред които особено важните мед, цинк, манган, желязо, фосфор, сяра и др. В частност витамин В3 (ниацин), както и витамин С, се считат за най-ефективните средства за борба на организма с широк кръг заболявания.



Приготвен по този класически начин,няма да сбъркате,хем бързо-хем вкусно.nyam


Продукти:


  • 1/2 кг зелен фасул /или консерва/
  • 1 глава лук
  • моркова /по желание/
  • 4 скилидки чесън
  • домата
  • 2 с.л. брашно
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • 2 с.л. олио

  • кисело мляко за гарнитура


Приготвяне:

  1. Зеленият фасул  се измива и нарязва. Задушават се лукът , морковите  и чесънът. 
  2. Щом омекнат, се добавят зеленият фасул и червеният пипер. 
  3. Залива се с малко вода и се оставя да се задуши на слаб огън.
  4.  Овкусява се със сол и пипер. 
  5. Щом сосът намалее, се добавят доматите, нарязани на дребни кубчета или рендосани. 
  6. Разбърква се и когато заври, се сгъстява с брашното, разтворено в малко вода. 
  7. Готви се още няколко минути при постоянно бъркане и накрая се овкусява с чубрица и магданоз.

3 коментара:

Popular Receipes