Продукти:
3 ч.ч. брашно (400 гр.)
1/2 куб. мая
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. краве масло
Приготвяне:
Маята,олиото,солта,захарта,маслото и част от брашното (60 гр.) и малко вода се смесват и се оставят на топло за 30 мин. да се надигне.След това в останалото брашно се прави кладенче и се изсипва маята и вода и се замесва тесто.
Хармония в кухнята . . . с Яни
Хармония в кухнята . . . с Яни
Pages
▼
Pages - Menu
▼
Pages - Menu
▼
неделя, 14 април 2013 г.
Бухти
Продукти:
1 яйце
3 с.л. вода
3 с.л. кисело мляко
2 щипки сол
1/2 к.л. сода
около 12 с.л. брашно
Приготвяне:
Яйцето се разбива със солта,прибавя се водата и млякото.
След това се прибавя предварително пресятото брашно със
содата,трябва да е с консистенция на тесто за кекс (гъсто).
С лъжица се гребва от сместа и се спуска в предварително
загрята мазнина,пържи се до златисто.Поднася се със сирене и др.
1 яйце
3 с.л. вода
3 с.л. кисело мляко
2 щипки сол
1/2 к.л. сода
около 12 с.л. брашно
Приготвяне:
Яйцето се разбива със солта,прибавя се водата и млякото.
След това се прибавя предварително пресятото брашно със
содата,трябва да е с консистенция на тесто за кекс (гъсто).
С лъжица се гребва от сместа и се спуска в предварително
загрята мазнина,пържи се до златисто.Поднася се със сирене и др.
неделя, 7 април 2013 г.
Солен кекс
Продукти:
3 яйца
3 и 1/2 ч.ч. брашно (с връх)
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода
3 щипки сол
100 мл. олио
100 гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. сирене
1 стрък пресен лук
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. черен пипер
копър
Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко,прибавя се олиото,киселото мляко+сода,настъргания кашкавал,натрошеното сирене и нарязаните на на дребно шунка,пресен лук,копър,
черен пипер.Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и солта.Разбърква се внимателно.Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка.Пече се в предварително
загрята фурна.
3 яйца
3 и 1/2 ч.ч. брашно (с връх)
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода
3 щипки сол
100 мл. олио
100 гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. сирене
1 стрък пресен лук
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. черен пипер
копър
Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко,прибавя се олиото,киселото мляко+сода,настъргания кашкавал,натрошеното сирене и нарязаните на на дребно шунка,пресен лук,копър,
черен пипер.Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и солта.Разбърква се внимателно.Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка.Пече се в предварително
загрята фурна.
сряда, 3 април 2013 г.
„ На мама лютиката!”
Продукти:
пилешко месо - сварено и обезкостено
няколко печени чушки - обелени и нарязани
няколко домата - обелени и нарязани
чесън - накълцан със сол
нарязан магданоз
Приготвяне:
Всичко се смесва в купа.
пилешко месо - сварено и обезкостено
няколко печени чушки - обелени и нарязани
няколко домата - обелени и нарязани
чесън - накълцан със сол
нарязан магданоз
Приготвяне:
Всичко се смесва в купа.
Крем супа от картофи
Продукти:
30 гр. мазнина (мас,олио,масло)
1 глава лук нарязана на ситно
1 морков нарязан на ситно
2-3 картофа нарязани на кубчета
1 л. пил. или зеленчуков бульон (вода)
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Лукът и морковът се задушават под капак на умерен огън.Прибавят се картофите,задушават се около 5 мин. Добавя се горещия бульон.Когато супата заври,капакът се дърпа малко настрани.
Вари се 30-40 мин.,докато картофите омекнат.Супата се пасира,овкусява се със сол и пипер.
Добавят се крутони.
30 гр. мазнина (мас,олио,масло)
1 глава лук нарязана на ситно
1 морков нарязан на ситно
2-3 картофа нарязани на кубчета
1 л. пил. или зеленчуков бульон (вода)
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Лукът и морковът се задушават под капак на умерен огън.Прибавят се картофите,задушават се около 5 мин. Добавя се горещия бульон.Когато супата заври,капакът се дърпа малко настрани.
Вари се 30-40 мин.,докато картофите омекнат.Супата се пасира,овкусява се със сол и пипер.
Добавят се крутони.
Салата от патладжан II вид
Продукти:
4 патладжана
1 чушка
2-3 люти чушлета
4 скилидки чесън
1 ч.ч. оцет
олио и сол на вкус
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кръгове посоляват се и се оставят да се отцеди горчивия сок,след което се измиват и подсушават хубаво.Чушката и чушлетата се изпичат,обелват и нарязват,прибавя се намачкания чесън и оцета.Патладжаните се изпържват и слагат още горещи в сместа от чушките и чесъна.Поднасят се студени.
4 патладжана
1 чушка
2-3 люти чушлета
4 скилидки чесън
1 ч.ч. оцет
олио и сол на вкус
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кръгове посоляват се и се оставят да се отцеди горчивия сок,след което се измиват и подсушават хубаво.Чушката и чушлетата се изпичат,обелват и нарязват,прибавя се намачкания чесън и оцета.Патладжаните се изпържват и слагат още горещи в сместа от чушките и чесъна.Поднасят се студени.
Салата от патладжан I вид
Продукти:
3-4 опечени,обелени и пасирани патладжана
1-2 рендосани моркова
1-2 счукани скилидки чесън
1 опак. майонеза
1/2 вр. нарязан магданоз
сол на вкус
Приготвяне:
Всичко се разбърква в купа.
3-4 опечени,обелени и пасирани патладжана
1-2 рендосани моркова
1-2 счукани скилидки чесън
1 опак. майонеза
1/2 вр. нарязан магданоз
сол на вкус
Приготвяне:
Всичко се разбърква в купа.
Салата от тиквички
Продукти:
3-4 сварени и пасирани тиквички
1-2 нарязани скилидки чесън
2-3 щипки сол
1/2 вр. нарязан магданоз
1 опак. майонеза
1 опак. майонеза
Приготвяне:
Всичко се разбърква в купа.
Кашкавалена пита (Кашкавалник)
Продукти:
Приготвяне:
- 1 кг. брашно
- 5 яйца
- 500 мл. прясно мляко
- мая
- 300 гр. кашкавал
- 250 гр. масло (олио)
- по 1 с.л. сол,
- олио,захар,кисело мляко
Приготвяне:
- В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче.
- Вътре добавяме яйцата /4+1 белтък/,300 мл мляко в което е разтворена маята /останалото е за доливане ако тестото стане много твърдо/,солта ,захарта, киселото мляко, олиото и замесваме тестото.
- Получава се твърдо тесто, така, че доливаме мляко, докато се получи средно твърдо.
- Месим около 20 мин. докато омекне, бием около 20-30 пъти в плота и оставяме да втаса.
- След като втаса разделяме тестото на три топки и оставяме да почине.
- През това време си рендосваме кашкавалът и го разделяме на три части.
- Мекото масло разделяме също на три части.
- От починалото тесто точим три еднакви кори.
- Вземаме първата и разпределяме 1 част от кашкавалът и 1 част от мекото масло върху нея.
- Слагаме втората върху първата и по същият начин разпределяме маслото и кашкавалът.
- Накрая третата кора и завършваме с маслото и кашкавалът.
- С трите кори една върху друга завиваме руло.
- Хващаме двата края и издърпваме да се издължи и опъне.
- Захващаме двата края един за друг.
- Преместваме ги в тава предварително намаслена и поръсена с брашно и оставяме пак да втаса.
- Когато е готово мажем с оставеният жълтък и поръсваме с настърган кашкавал.
- Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса около час.
вторник, 2 април 2013 г.
Шоколадова баклава
Продукти:
1 пакет кори за баница
За корите:
газирана вода
За плънката:
150 гр. орехи
100 гр. шоколад
2 суп.л. грис
кора от лимон
За поливане:
краве масло и малко олио
За сиропа:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
кора от лимон
есенция ром
Приготвяне:
За сиропа: Водата и захарта се кипват.Оставя се да се охлади,добавят се лимоновите кори и есенцията.
За плънката: В купа се смесват натрошените орехи,настърган шоколад,кора от лимон и грис.
В намаслена тава се слага кора,поръсва се с газ. вода,няколко лъжици плънка и се повтаря до изчерпване на продуктите ,като се завърши с кора.
Залива се със сгорещената мазнина и се пече до златисто.После зе залива,докато е още горещо с
охладения сироп.Отгоре се покрива с фолио.Престоява 1 нощ.
1 пакет кори за баница
За корите:
газирана вода
За плънката:
150 гр. орехи
100 гр. шоколад
2 суп.л. грис
кора от лимон
За поливане:
краве масло и малко олио
За сиропа:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
кора от лимон
есенция ром
Приготвяне:
За сиропа: Водата и захарта се кипват.Оставя се да се охлади,добавят се лимоновите кори и есенцията.
За плънката: В купа се смесват натрошените орехи,настърган шоколад,кора от лимон и грис.
В намаслена тава се слага кора,поръсва се с газ. вода,няколко лъжици плънка и се повтаря до изчерпване на продуктите ,като се завърши с кора.
Залива се със сгорещената мазнина и се пече до златисто.После зе залива,докато е още горещо с
охладения сироп.Отгоре се покрива с фолио.Престоява 1 нощ.
Постни сарми с кисело зеле и ориз
Продукти:
1 кисела зелка (почистена от твърдата част)
2 глави лук
2 моркова
1/2 ч.ч. олио
200 гр. ориз
сол
черен пипер
чубрица
зелев сок (вода)
Приготвяне:
Лука и моркова се запържва в олиото,прибавя се ориза и малко зелев сок (вода) и се задушава.
Слага се сол (като се внимава ,защото зелевия сок е солен),черен пипер,чубрица.Сваля се от огъня.Със сместа се пълнят зелевите листа,плътно се нареждат в тенджера,на която дъното е
постлано със зелев лист.Сармите се заливат със сок от кисело зеле (ако е много кисел се разрежда с малко вода),притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
1 кисела зелка (почистена от твърдата част)
2 глави лук
2 моркова
1/2 ч.ч. олио
200 гр. ориз
сол
черен пипер
чубрица
зелев сок (вода)
Приготвяне:
Лука и моркова се запържва в олиото,прибавя се ориза и малко зелев сок (вода) и се задушава.
Слага се сол (като се внимава ,защото зелевия сок е солен),черен пипер,чубрица.Сваля се от огъня.Със сместа се пълнят зелевите листа,плътно се нареждат в тенджера,на която дъното е
постлано със зелев лист.Сармите се заливат със сок от кисело зеле (ако е много кисел се разрежда с малко вода),притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
Чушки пълнени с боб
Продукти:
1/2 кг. боб
сол
сухи чушки (слагат се във вода ,за да омекнат)
3-4 глави лук
1-2 ч.л. червен пипер
чубрица
джоджен
черен пипер
зелев сок (или вода)
олио
Приготвяне:
Боба се сварява със сол (като се внимава да не се превари,защото ще се пече),и се изцежда от водата.Отделно се запържва лука нарязан на ситно,като омекне се прибавя червения пипер и се маха от огъня.Боба се смесва с лука и другите подправки.Разбърква се добре.Чушките (се изцеждат от водата) се пълнят и се редят в намазнена тава.Заливат се със зелев сок (вода),отгоре се поливат с малко олио.Пече се ,докато изври водата и остане на мазнина.
1/2 кг. боб
сол
сухи чушки (слагат се във вода ,за да омекнат)
3-4 глави лук
1-2 ч.л. червен пипер
чубрица
джоджен
черен пипер
зелев сок (или вода)
олио
Приготвяне:
Боба се сварява със сол (като се внимава да не се превари,защото ще се пече),и се изцежда от водата.Отделно се запържва лука нарязан на ситно,като омекне се прибавя червения пипер и се маха от огъня.Боба се смесва с лука и другите подправки.Разбърква се добре.Чушките (се изцеждат от водата) се пълнят и се редят в намазнена тава.Заливат се със зелев сок (вода),отгоре се поливат с малко олио.Пече се ,докато изври водата и остане на мазнина.
Пълнени постни тиквички
Продукти:
1 кг. тиквички
2 глави лук
1/2 ч. олио
1 к.ч. ориз
домати - нарязани на ситно
2-3 моркова - рендосан
червен пипер
черен пипер
сол на вкус
магданоз
копър
Приготвяне:
Тиквичките се издълбават.Издълбаното се нарязва на ситно.Лука и моркова се изпържват в олиото,прибавя се ориза и се пържи,прибавя се нарязаната тиквичка,накрая се прибавят подправките,домата и малко вода.След като набъбне ориза се сваля от огъня и се слага нарязан
магданоз и копър и се пълнят тиквичките.Пече се в загрята фурна,към края се прави заливка и се допича до златисто.
Заливка: Запържва се 1 равна суп.л. брашно в много малко олио и се прибавя 1 1/2 ч. кисело мляко,разбито с 2-3 яйца и сол на вкус.
1 кг. тиквички
2 глави лук
1/2 ч. олио
1 к.ч. ориз
домати - нарязани на ситно
2-3 моркова - рендосан
червен пипер
черен пипер
сол на вкус
магданоз
копър
Приготвяне:
Тиквичките се издълбават.Издълбаното се нарязва на ситно.Лука и моркова се изпържват в олиото,прибавя се ориза и се пържи,прибавя се нарязаната тиквичка,накрая се прибавят подправките,домата и малко вода.След като набъбне ориза се сваля от огъня и се слага нарязан
магданоз и копър и се пълнят тиквичките.Пече се в загрята фурна,към края се прави заливка и се допича до златисто.
Заливка: Запържва се 1 равна суп.л. брашно в много малко олио и се прибавя 1 1/2 ч. кисело мляко,разбито с 2-3 яйца и сол на вкус.
Сармички - хапки
Продукти:
Приготвяне:
Каймата се разбърква добре с полусварения ориз,настърганите домати и лук,ситно нарязания копър (магданоз) и подправките.Пресните лозови листа се попарват за 5-6 мин. във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода.След като изстинат се почистват от дръжките.Стерилизираните лозови листа се използват направо без да се попарват.Върху всеки лозов лист се слага по-малко от плънката,краищата се загъват и се навиват малки сармички,които се нареждат в плитка тенджера.Притискат се с чиния,отстрани се налива гореща вода и се прибавя мазнината.Сармичките се варят на умерен огън около 40-45 мин.
Може да се застрои с яйце и кисело мляко.
- 350 гр. кайма
- 1 глава лук
- 1 к.ч. ориз - леко сварен
- 1-2 домата (или консерва)
- 1/2 вр. копър или магданоз
- 1/2 ч.ч. олио
- около 30 малки лозови листа
- (може да се направи и с
- сухи чушки,зелеви листа)
- чубрица
- черен пипер
- червен пипер
- сол на вкус
Приготвяне:
Каймата се разбърква добре с полусварения ориз,настърганите домати и лук,ситно нарязания копър (магданоз) и подправките.Пресните лозови листа се попарват за 5-6 мин. във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода.След като изстинат се почистват от дръжките.Стерилизираните лозови листа се използват направо без да се попарват.Върху всеки лозов лист се слага по-малко от плънката,краищата се загъват и се навиват малки сармички,които се нареждат в плитка тенджера.Притискат се с чиния,отстрани се налива гореща вода и се прибавя мазнината.Сармичките се варят на умерен огън около 40-45 мин.
Може да се застрои с яйце и кисело мляко.
Мусака от тиквички и ориз
Продукти:
1-2 тиквички
1 и 1/2 к.ч. ориз
1-2 глави лук
1/2 вр. копър
1 вр. магданоз
чубриица
черен пипер
1 суп. л. червен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Нарязваме тиквичките на кубчета.Запържваме лука и ориза,до прозрачност,прибавяме към тиквичките.Прибавят се подправките,заливаме с малко вода и печем.Може да се направи заливка.
1-2 тиквички
1 и 1/2 к.ч. ориз
1-2 глави лук
1/2 вр. копър
1 вр. магданоз
чубриица
черен пипер
1 суп. л. червен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Нарязваме тиквичките на кубчета.Запържваме лука и ориза,до прозрачност,прибавяме към тиквичките.Прибавят се подправките,заливаме с малко вода и печем.Може да се направи заливка.
Мусака от тиквички
Продукти:
3-4 тиквички
1/2 връзка копър
кисело или прясно мляко
сол
олио
яйца
чесън
сирене
брашно
Приготвяне:
Тиквичките се нарязват и се нареждат в тава поливат се с олио и вода,слага се копър,сол.
Запичат се леко и се обръщат с помощта на голяма лъжица,отново се запичат.Прави се заливка
от 3-4 яйца(в зависимост от тиквичките),нарязан чесън,натрошено сирене,1 пълна лъж. брашно,1-2 лъж. мляко и вода ако е гъсто.Запича се до златисто.
3-4 тиквички
1/2 връзка копър
кисело или прясно мляко
сол
олио
яйца
чесън
сирене
брашно
Приготвяне:
Тиквичките се нарязват и се нареждат в тава поливат се с олио и вода,слага се копър,сол.
Запичат се леко и се обръщат с помощта на голяма лъжица,отново се запичат.Прави се заливка
от 3-4 яйца(в зависимост от тиквичките),нарязан чесън,натрошено сирене,1 пълна лъж. брашно,1-2 лъж. мляко и вода ако е гъсто.Запича се до златисто.
Бобени кюфтета
Продукти:
За паниране:
Приготвяне:
Боба се сварява.Отцежда се поне 1 час.Лука,чесъна и магданоза се нарязват на ситно.
Прибавят се към сместа,заедно с белтъка,киселото мляко+содата.Разбърква се добре,
прибавя се галетата и подправките,отново се разбърква и се оставя 30 мин.
Правят се кюфтета,които се овалват първо в брашно,белтък-разбит,галета.Изпържват се в загрята мазнина.
- 1 чаша (от 300 мл.) пълна с боб
- 1 белтък
- 1 суп. л. кисело мляко
- 1 каф. л. сода
- 3 суп. л. галета
- 1/2 връзка магданоз
- 3-4 скилидки чесън
- 1 малка глава лук
- черен пипер
- чубрица
- сол
За паниране:
- 3 белтъка,брашно,галета
Приготвяне:
Боба се сварява.Отцежда се поне 1 час.Лука,чесъна и магданоза се нарязват на ситно.
Прибавят се към сместа,заедно с белтъка,киселото мляко+содата.Разбърква се добре,
прибавя се галетата и подправките,отново се разбърква и се оставя 30 мин.
Правят се кюфтета,които се овалват първо в брашно,белтък-разбит,галета.Изпържват се в загрята мазнина.
Баница със сирене и газирана вода
Продукти:
1 пакет кори за баница
250-300 гр. сирене
олио
2-3 яйца
1 ч.ч. газирана вода
Приготвяне:
1 пакет кори за баница
250-300 гр. сирене
олио
2-3 яйца
1 ч.ч. газирана вода
Приготвяне:
- В намаслена тавичка се поставят два пласта кори.
- Поръсват се с натрошено сирене и отново се поставят два пласта кори,до изчерпване на продуктите.
- Нарязва се на парчета.
- Залива се със сгорещеното олио.
- Яйцата се разбиват прибавя се водата,като не се бърка силно за да не се разгазира. Сместа се излива върху нарязаните парчета.
- Пече се до златисто.
Баница със заливка
Продукти:
1 пакет кори за баница
4 яйца
1 коф. кисело мляко
1 ч.л. сода
250-300 гр. сирене
олио
Приготвяне:
- Разбиват се яйцата,прибавят се млякото+сода,натрошеното сирене,и се разбърква.
- Взема се един лист от корите слага се в тава,полива го с малко олио,слага се втори лист отгоре,
- пак олио и 3-4 лъжици от плънката,и се повтаря,като се завърши с кора.
- Останалата плънка се излива отгоре,като се разпределя равномерно.
- Пече се в умерена фурна до златисто.
Соленки от парено тесто - II вид
Продукти:
250 мл. прясно мляко или вода
80 гр. масло или олио
160 гр. брашно
3 яйца
120 гр. сирене
щипка сол
Приготвяне:
Млякото,маслото,солта завират.Прибавя се брашното ,докато се отдели от съда.
Оставя се да изстине малко,след което се прибавят едно по едно яйцата.Добавя се
намачкано сирене. Шприцова се в тава и се пекат до златисто.
250 мл. прясно мляко или вода
80 гр. масло или олио
160 гр. брашно
3 яйца
120 гр. сирене
щипка сол
Приготвяне:
Млякото,маслото,солта завират.Прибавя се брашното ,докато се отдели от съда.
Оставя се да изстине малко,след което се прибавят едно по едно яйцата.Добавя се
намачкано сирене. Шприцова се в тава и се пекат до златисто.
Соленки с плънка от сирене
Продукти:
1 водна чаша кисело мляко
2 и 1/2 кафена чаша олио
1 равна чаена лъжица сода
1 и 1/2 чаена лъжица сол
2 яйце
сирене
брашно за меко тесто
Приготване:
Замесваме тесто от киселото мляко+сода,олиото,солта,яйцето и необходимото
количество брашно.Разточваме го на тънка кора и я нарязваме на квадратчета
със страна 5-6 см.В средата на всяко квадратче слагаме плънка от намачкано сирене
,смесено с разбито яйце.Прегъва се и се притискат краищата ,за да се залепят.
Нареждат се в намаслена тава.Намазват се с разбито яйце.Изпичат се в умерено
силна фурна.
1 водна чаша кисело мляко
2 и 1/2 кафена чаша олио
1 равна чаена лъжица сода
1 и 1/2 чаена лъжица сол
2 яйце
сирене
брашно за меко тесто
Приготване:
Замесваме тесто от киселото мляко+сода,олиото,солта,яйцето и необходимото
количество брашно.Разточваме го на тънка кора и я нарязваме на квадратчета
със страна 5-6 см.В средата на всяко квадратче слагаме плънка от намачкано сирене
,смесено с разбито яйце.Прегъва се и се притискат краищата ,за да се залепят.
Нареждат се в намаслена тава.Намазват се с разбито яйце.Изпичат се в умерено
силна фурна.
Солени кексчета - I вид
Продукти за около 12 порции:
2 ч.ч. брашно
1-2 стръка зелен лук
60 гр. кашкавал
150 гр. шунка
1 ч.л. сода
60 гр. сирене
200 гр. кисело мляко
2 яйца
2 суп.л. олио
3 стръка магданоз
Приготвяне:
Нарязваме на дребно шунката,лука и магданоза.
Настъргваме сиренето и кашкавала.
В купа разбиваме яйцата,добавяме олиото и киселото мляко+содата.Следват
шунката,лука,магданоза,сиренето,кашкавала.Последно се прибавя брашното.
Разбъркваме с лъжица и сипваме във намаслени формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 180 гр.,около 20 минути.
2 ч.ч. брашно
1-2 стръка зелен лук
60 гр. кашкавал
150 гр. шунка
1 ч.л. сода
60 гр. сирене
200 гр. кисело мляко
2 яйца
2 суп.л. олио
3 стръка магданоз
Приготвяне:
Нарязваме на дребно шунката,лука и магданоза.
Настъргваме сиренето и кашкавала.
В купа разбиваме яйцата,добавяме олиото и киселото мляко+содата.Следват
шунката,лука,магданоза,сиренето,кашкавала.Последно се прибавя брашното.
Разбъркваме с лъжица и сипваме във намаслени формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 180 гр.,около 20 минути.